Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.24141/1/6/2/9

Karakteristike jakosti kuka, gležnja i trupa kod osoba s patelofemoralnom boli – razlike među spolovima

Denisa Manojlović orcid id orcid.org/0000-0002-2864-5957 ; Univerza na Primorskem, Fakulteta za vede o zdravju, Izola, Slovenija
Nejc Šarabon ; Univerza na Primorskem, Fakulteta za vede o zdravju, Izola, Slovenija; S2P, Znanost v prakso, d. o. o., Ljubljana, Slovenija


Puni tekst: hrvatski pdf 166 Kb

str. 271-278

preuzimanja: 154

citiraj


Sažetak

Uvod: Patelofemoralna bol (PFB) jedna je od najučestalijih boli u području koljena. Smanjena jakost okolnih mišićnih skupina može prouzrokovati lokalne biomehaničke promjene, koje posljedično pridonose razvoju PFB-a. Cilj je našeg rada identificirati, usporediti i procijeniti značajke maksimalne izometričke kontrakcije (MVIC) mišića kuka, trupa i gležnja kod žena i muškaraca s PFB-om.

Metode: Izveden je sustavni pregled literature te je za daljnju analizu izabrano devet istraživanja koja su odgovarala unaprijed postavljenim kriterijima.

Rezultati: Znatno veći broj istraživanja proučava MVIC mišića kuka u žena s PFB-om nego u muškaraca s istom patologijom. Kod žena su istraživanja složna te izvještavaju o smanjenoj jakosti abduktora, aduktora i ekstenzora kuka, dok su u slučaju dvaju istraživanja koja su proučavala MVIC laterofleksora trupa rezultati oprečni. Našim pretraživanjem nisu nađena istraživanja koje proučavaju utjecaj MVIC-a gležnja kod PFB-a.

Zaključak: U oba se spola područje kuka pokazalo potkrijepljeno znanstvenim istraživanjima te su rezultati MVIC-a kod PFB-a na tom području homogeni. Sustavnim pregledom trenutačno dostupne literature utvrđena je djelomična zastupljenost MVIC-a područja trupa kod osoba s PFB-om. Također, vidljiv je nedostatak znanstvenih istraživanja MVIC-a područja gležnja i stopala kako kod žena tako i kod muškaraca s PFB-om.

Ključne riječi

patelofemoralna bol, jakost, maksimalna izometrička kontrakcija, kuk, gležanj, trup

Hrčak ID:

244594

URI

https://hrcak.srce.hr/244594

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 480 *