Pregledni rad
https://doi.org/10.31727/gzb.43.5.5
Uzgoj, nutritivna svojstva i korištenje žižule (Ziziphus jujuba Mill.)
Dorian Sušanj
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Josip Gugić
; Sveučilišni odjel za studije mora, Sveučilište u Splitu, Hrvatska
Vesna Očić
orcid.org/0000-0002-0323-6743
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Jelena Gadže
orcid.org/0000-0003-2838-9217
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Snježana Bolarić
orcid.org/0000-0002-0555-8922
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Kristina Batelja Lodeta
orcid.org/0000-0002-8488-3490
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Puni tekst: hrvatski pdf 1.838 Kb
str. 42-49
preuzimanja: 1.593
citiraj
APA 6th Edition
Sušanj, D., Gugić, J., Očić, V., Gadže, J., Bolarić, S. i Batelja Lodeta, K. (2020). Uzgoj, nutritivna svojstva i korištenje žižule (Ziziphus jujuba Mill.). Glasnik Zaštite Bilja, 43. (5.), 42-49. https://doi.org/10.31727/gzb.43.5.5
MLA 8th Edition
Sušanj, Dorian, et al. "Uzgoj, nutritivna svojstva i korištenje žižule (Ziziphus jujuba Mill.)." Glasnik Zaštite Bilja, vol. 43., br. 5., 2020, str. 42-49. https://doi.org/10.31727/gzb.43.5.5. Citirano 26.12.2024.
Chicago 17th Edition
Sušanj, Dorian, Josip Gugić, Vesna Očić, Jelena Gadže, Snježana Bolarić i Kristina Batelja Lodeta. "Uzgoj, nutritivna svojstva i korištenje žižule (Ziziphus jujuba Mill.)." Glasnik Zaštite Bilja 43., br. 5. (2020): 42-49. https://doi.org/10.31727/gzb.43.5.5
Harvard
Sušanj, D., et al. (2020). 'Uzgoj, nutritivna svojstva i korištenje žižule (Ziziphus jujuba Mill.)', Glasnik Zaštite Bilja, 43.(5.), str. 42-49. https://doi.org/10.31727/gzb.43.5.5
Vancouver
Sušanj D, Gugić J, Očić V, Gadže J, Bolarić S, Batelja Lodeta K. Uzgoj, nutritivna svojstva i korištenje žižule (Ziziphus jujuba Mill.). Glasnik Zaštite Bilja [Internet]. 2020 [pristupljeno 26.12.2024.];43.(5.):42-49. https://doi.org/10.31727/gzb.43.5.5
IEEE
D. Sušanj, J. Gugić, V. Očić, J. Gadže, S. Bolarić i K. Batelja Lodeta, "Uzgoj, nutritivna svojstva i korištenje žižule (Ziziphus jujuba Mill.)", Glasnik Zaštite Bilja, vol.43., br. 5., str. 42-49, 2020. [Online]. https://doi.org/10.31727/gzb.43.5.5
Preuzmi JATS datoteku
Sažetak
Žižula (Ziziphus jujuba Mill.) je voćna vrsta porijeklom iz Kine gdje se uzgaja gotovo 4000 godina. Po broju stabala najbrojnija je voćna vrsta u Kini. Plod je koštunica koji može biti oblog ili izduženog oblika, od veličine višnje pa do veličine šljive i karakterističnog je slatko-kiselog okusa. Žižula je izuzetno specifična zbog svoje neobične strukture izbojaka te kasnijeg kretanja i ranijeg završetka vegetacije u odnosu na ostale voćne vrste. Plodovi su izuzetno bogati vitaminom C. Neizostavan je dio prehrane u Kini te ima veliku važnost u tradicionalnoj medicini za liječenje mnogobrojnih bolesti. U Hrvatskoj se žižula može pronaći u Istri i Dalmaciji gdje se najčešće koristi kao samostalno stablo u dekorativne svrhe. Najpovoljnije vrijeme sadnje za žižulu je u proljeće u vrijeme bubrenja pupova. Berba žižule počinje od kraja kolovoza i traje do studenoga ovisno o sorti. Plodonošenje počinje u drugoj godini nakon sadnje, a punu rodnost nakon 4 do 5 godina. U voćnjacima se prirodi kreću od 18 do 50 kg po stablu. Zbog svoje izuzetne otpornosti na sušu te prilagođenosti mediteranskoj klimi, žižula je izuzetno zanimljiva voćna vrsta za uzgoj.
Ključne riječi
korištenje, nutritivna vrijednost, uzgoj, žižula
Hrčak ID:
245351
URI
https://hrcak.srce.hr/245351
Datum izdavanja:
23.10.2020.
Podaci na drugim jezicima:
engleski
Posjeta: 3.266
*