Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Maksimalna manifestna sila nekih pokušanih pokreta

Vladimir Horvat ; Odjel za primjenjenu kineziologiju
Stjepan Heimer ; Odjel za primjenjenu kineziologiju
Krešimir Štuka ; Odjel za primjenjenu kineziologiju


Puni tekst: hrvatski pdf 652 Kb

str. 82-87

preuzimanja: 272

citiraj


Sažetak

U proučavanju lokomotornog sistema već dugo se ukazuje potreba objektivnog određivanja sile pojedinih mišića i mišićnih grupa. Dosadašnje metode, upotrebljivane u različitim znanstvenim područnima za koje je ovaj problem od značaja, nisu davale zadovoljavajuće rezultate jer se je iz različitih mjerenje indirektno zaključivalo o sili mišića. Mjerenje same mišićne sile bez izolacije mišića iz organizma za sada je nemoguće jer bi silu bilo potrebno mjeriti na samom hvatištu mišića. Danas smo, međutim, u mogućnosti da suvremeno konstruiranim aparatima mjerimo silu pojedinih pokušanih pokreta, koja se manifestira kao rezultat djelovanja mišićne kontrakcije pri određenim uslovima, a što predstavlja jedan od osnovnih izlaza sistema ljudskog organizma.
Testiranje izometričke jakosti pokreta relativno je jednostavan i brz postupak koji nam dozvoljava uvid u aktualno stanje jedne o varijabli manifestnog prostora lokomotornog sistema, a također i praćenje transformacija pod utjecajem različitih operatora.
Neophodno bi bilo utvrditi topografiju sile naše populacije, kao i različitih selekcioniranih grupa unutar nje, te stvoriti standarde za ocjenjivanje jedne od najvažnijih karakteristika motornih sposobnosti - sile pokreta. U okviru toga treba pronaći odgovarajuće indekse kojima bi mogli jednostavno i praktično, ali valjano i pouzdano uspoređivati izmjerene rezultate između pojedinih ispitanika i pojedinih grupa. Otvoreno je pitanje, da li često upotrebljivani pokazatelj tzv. relativna sila (izmjerena sila podijeljena s težinom ispitanika) ima sve atribute pouzdanog indikatora. Iz tabele II vidi se, naime, šarolikost pojedinih pokreta i tjelesne težine što svakako upućuje na potrebu revizije relativne sile kao pouzdanog komparabilnog indeksa.

Ključne riječi

Hrčak ID:

247298

URI

https://hrcak.srce.hr/247298

Datum izdavanja:

30.12.1972.

Podaci na drugim jezicima: engleski ruski

Posjeta: 755 *