hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.31727/gzb.43.6.12

Učestalost reduktivnih i drugih nepoželjnih mirisa vina u kontroli kakvoće

Ivana Alpeza   ORCID icon orcid.org/0000-0003-0278-3312 ; Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Zagreb, Hrvatska
Ivna Linke ; Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Zagreb, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (2 MB) str. 112-120 preuzimanja: 70* citiraj
APA 6th Edition
Alpeza, I. i Linke, I. (2020). Učestalost reduktivnih i drugih nepoželjnih mirisa vina u kontroli kakvoće. Glasnik Zaštite Bilja, 43. (6.), 112-120. https://doi.org/10.31727/gzb.43.6.12
MLA 8th Edition
Alpeza, Ivana i Ivna Linke. "Učestalost reduktivnih i drugih nepoželjnih mirisa vina u kontroli kakvoće." Glasnik Zaštite Bilja, vol. 43., br. 6., 2020, str. 112-120. https://doi.org/10.31727/gzb.43.6.12. Citirano 07.12.2021.
Chicago 17th Edition
Alpeza, Ivana i Ivna Linke. "Učestalost reduktivnih i drugih nepoželjnih mirisa vina u kontroli kakvoće." Glasnik Zaštite Bilja 43., br. 6. (2020): 112-120. https://doi.org/10.31727/gzb.43.6.12
Harvard
Alpeza, I., i Linke, I. (2020). 'Učestalost reduktivnih i drugih nepoželjnih mirisa vina u kontroli kakvoće', Glasnik Zaštite Bilja, 43.(6.), str. 112-120. https://doi.org/10.31727/gzb.43.6.12
Vancouver
Alpeza I, Linke I. Učestalost reduktivnih i drugih nepoželjnih mirisa vina u kontroli kakvoće. Glasnik Zaštite Bilja [Internet]. 2020 [pristupljeno 07.12.2021.];43.(6.):112-120. https://doi.org/10.31727/gzb.43.6.12
IEEE
I. Alpeza i I. Linke, "Učestalost reduktivnih i drugih nepoželjnih mirisa vina u kontroli kakvoće", Glasnik Zaštite Bilja, vol.43., br. 6., str. 112-120, 2020. [Online]. https://doi.org/10.31727/gzb.43.6.12

Rad u XML formatu

Sažetak
Miris vina je kompleksna i kreativna referenca kakvoće i vrlo važan čimbenik u izboru vina. Nepoželjni mirisi stoga nisu prihvatljivi, a neki mogu biti i štetni za zdravlje. Posljednjih dvadesetak godina posebice se bilježi porast kompleksnih neugodnih sumpornih mirisa. Cilj ovog rada bio je analizirati učestalost pojave nepoželjnih mirisa u hrvatskim vinima prije stavljanja na tržište. U analizi su korišteni rezultati senzornih ispitivanja vina za razdoblje 2008.-2019., za oksidaciju, octikavost, etil acetat, sumporovodik i merkaptanske mirise, kao glavne probleme mirisa. Uočen je trend pada udjela loših uzoraka u odnosu na čitavo promatrano razdoblje. Dodatna analiza provedena je za sumporne nepoželjne mirise, za razdoblje 2014.-2019., pri čemu je utvrđen porast problema reduktivnih mirisa općenito, a posebno izražen porast mirisa merkaptanskih spojeva. Obzirom na brojnost i složenost čimbenika kakvoće, ovi rezultati upućuju na potrebu kontinuirane kontrole proizvodnje i traženja načina za sprečavanje nastanka nepoželjnih mirisa vina.

Ključne riječi
nepoželjni mirisi vina, sumporovodik, merkaptanski spojevi, senzorna analiza

Hrčak ID: 247766

URI
https://hrcak.srce.hr/247766

[engleski]

Posjeta: 312 *