Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.31727/gzb.43.6.12
Učestalost reduktivnih
i drugih nepoželjnih mirisa vina u kontroli kakvoće
Ivana Alpeza
orcid.org/0000-0003-0278-3312
; Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Zagreb, Hrvatska
Ivna Linke
; Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Zagreb, Hrvatska
Puni tekst: hrvatski pdf 1.783 Kb
str. 112-120
preuzimanja: 922
citiraj
APA 6th Edition
Alpeza, I. i Linke, I. (2020). Učestalost reduktivnih
i drugih nepoželjnih mirisa vina u kontroli kakvoće. Glasnik Zaštite Bilja, 43. (6.), 112-120. https://doi.org/10.31727/gzb.43.6.12
MLA 8th Edition
Alpeza, Ivana i Ivna Linke. "Učestalost reduktivnih
i drugih nepoželjnih mirisa vina u kontroli kakvoće." Glasnik Zaštite Bilja, vol. 43., br. 6., 2020, str. 112-120. https://doi.org/10.31727/gzb.43.6.12. Citirano 22.11.2024.
Chicago 17th Edition
Alpeza, Ivana i Ivna Linke. "Učestalost reduktivnih
i drugih nepoželjnih mirisa vina u kontroli kakvoće." Glasnik Zaštite Bilja 43., br. 6. (2020): 112-120. https://doi.org/10.31727/gzb.43.6.12
Harvard
Alpeza, I., i Linke, I. (2020). 'Učestalost reduktivnih
i drugih nepoželjnih mirisa vina u kontroli kakvoće', Glasnik Zaštite Bilja, 43.(6.), str. 112-120. https://doi.org/10.31727/gzb.43.6.12
Vancouver
Alpeza I, Linke I. Učestalost reduktivnih
i drugih nepoželjnih mirisa vina u kontroli kakvoće. Glasnik Zaštite Bilja [Internet]. 2020 [pristupljeno 22.11.2024.];43.(6.):112-120. https://doi.org/10.31727/gzb.43.6.12
IEEE
I. Alpeza i I. Linke, "Učestalost reduktivnih
i drugih nepoželjnih mirisa vina u kontroli kakvoće", Glasnik Zaštite Bilja, vol.43., br. 6., str. 112-120, 2020. [Online]. https://doi.org/10.31727/gzb.43.6.12
Preuzmi JATS datoteku
Sažetak
Miris vina je kompleksna i kreativna referenca kakvoće i vrlo važan čimbenik u izboru vina. Nepoželjni mirisi stoga nisu prihvatljivi, a neki mogu biti i štetni za zdravlje. Posljednjih dvadesetak godina posebice se bilježi porast kompleksnih neugodnih sumpornih mirisa. Cilj ovog rada bio je analizirati učestalost pojave nepoželjnih mirisa u hrvatskim vinima prije stavljanja na tržište. U analizi su korišteni rezultati senzornih ispitivanja vina za razdoblje 2008.-2019., za oksidaciju, octikavost, etil acetat, sumporovodik i merkaptanske mirise, kao glavne probleme mirisa. Uočen je trend pada udjela loših uzoraka u odnosu na čitavo promatrano razdoblje. Dodatna analiza provedena je za sumporne nepoželjne mirise, za razdoblje 2014.-2019., pri čemu je utvrđen porast problema reduktivnih mirisa općenito, a posebno izražen porast mirisa merkaptanskih spojeva. Obzirom na brojnost i složenost čimbenika kakvoće, ovi rezultati upućuju na potrebu kontinuirane kontrole proizvodnje i traženja načina za sprečavanje nastanka nepoželjnih mirisa vina.
Ključne riječi
nepoželjni mirisi vina, sumporovodik, merkaptanski spojevi, senzorna analiza
Hrčak ID:
247766
URI
https://hrcak.srce.hr/247766
Datum izdavanja:
11.12.2020.
Podaci na drugim jezicima:
engleski
Posjeta: 2.032
*