Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.5513/JCEA01/21.4.2838
Utjecaj gnojidbe na sadržaj hlapivih spojeva u moštu sorte ‘Škrlet bijeli’ (Vitis vinifera L.)
Mirela TRDENIĆ
; Petrokemija d.d., Aleja Vukovar 4, 44 320 Kutina, Croatia
Marko PETEK
; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Svetošimunska 25, 10 000 Zagreb, Croatia
Zvjezdana MARKOVIĆ
; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Svetošimunska 25, 10 000 Zagreb, Croatia
Sažetak
Primarne arome grožđa su hlapivi spojevi koji se formiraju u bobici grozda tijekom dozrijevanja te imaju ključnu ulogu u formiranju kvalitete grožđa. Sadržaj i razvoj primarnih aroma ovisan je o sorti, tlu, klimi, agrotehničkim mjerama koje se provode u vinogradu, a posebice je izražen utjecaj temperature, izloženost sunčevoj svjetlosti, opskrba vodom te defolijacija lista u zoni grozda. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj različitih gnojidbenih tretmana, posebice folijarne primjene kalija (K) te bora (B) i ostalih mikroelemenata na sadržaj primarnih aroma u grožđu sorte 'Škrlet bijeli'. Primjenjena su četiri gnojidbena tretmana: NPK; NPK + Fertdolomit; NPK + Fertdolomit + Folibor B; NPK + Fertdolomit + Folibor B + Proteoleaf. Berba grožđa u 2012., 2013. i 2014. godini obavljena je u fazi pune zrelosti. Sadržaj primarnih aroma određen je primjenom plinske kromatografije s masenom detekcijom (GC/MS) uz prethodnu mikroekstrakciju na čvrstoj fazi (SPME). Istraživanjem je utvrđen statistički značajan utjecaj godina s nižom prosječnom temperaturom tijekom vegetacije na sadržaj primarnih aroma u moštu. Izuzetak je β-damaskenon čije su vrijednosti bile značajno veće u godini s višom prosječnom temperaturom tijekom vegetacije.
Ključne riječi
bobica grozda; C13 norizoprenoidi; grožđe; hlapivi spojevi; ishrana bilja; vinova loza
Hrčak ID:
248653
URI
Datum izdavanja:
21.12.2020.
Posjeta: 1.115 *