Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Uporaba proaktivne kriminalističke obavještajne djelatnosti u borbi protiv teških kaznenih djela i organiziranog kriminaliteta

Damjan Potparič ; Generalno tajništvo INTERPOL-a u Lyonu
Petar Veić


Puni tekst: hrvatski pdf 417 Kb

str. 356-375

preuzimanja: 996

citiraj


Sažetak

U radu se obrađuje kriminalističko obavještajna djelatnost i na njoj zasnovana Obavještajno vođena policijska djelatnost kao općeprihvaćeni koncept policijskog rada u EU-u i svijetu. U članku se ističe da je primjena novog načina rada spora, posebno u zemljama koje nemaju tradiciju u korištenju obavještajne djelatnosti u policijske svrhe, poput zemalja jugoistočne Europe, koje se stoga suočavaju s nedostatkom razumijevanja same srži kriminalističko obavještajne djelatnosti, neprimjerenom terminologijom i nedostatnim zakonskim uređenjem. Obavještajno vođena policijska djelatnost, koja se temelji na ideji da je primarna zadaća policije sprječavanje i otkrivanje kriminaliteta, a ne odgovaranje na već počinjena kaznena djela, predstavlja nov pristup u kriminalističkome istraživanju. Nov način policijskog rada ima značajnu ulogu u borbi protiv teških oblika kriminaliteta, organiziranog kriminaliteta i terorizma - ali pod uvjetom da se izvodi na proaktivan način! Autori predlažu da se više pozornosti posveti uspostavi sustava koji bi omogućio korištenje određenih prikrivenih istražnih radnji u okviru provođenja kriminalističko obavještajne djelatnosti u razvojnom stadiju koji je ponajprije namijenjen proaktivnom provođenju policijske aktivnosti s ciljem podizanja informacijske pozicije i da se na taj način zapravo uspostave uvjeti za uvođenje novog proaktivnog kriminalističkog istraživanja.

Ključne riječi

obavještajno vođena policijska djelatnost, proaktivna kriminalističko obavještajna djelatnost, kriminalističko obavještajna informacija, kriminalističko obavještajno djelovanje, kriminalističko istraživanje.

Hrčak ID:

249665

URI

https://hrcak.srce.hr/249665

Datum izdavanja:

23.12.2020.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.748 *