Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

"Šišmiši" u Vilinskim jamama

Nenad Buzjak orcid id orcid.org/0000-0001-8760-1906 ; Speleološki klub Samobor, Samobor


Puni tekst: hrvatski pdf 873 Kb

str. 40-43

preuzimanja: 175

citiraj


Sažetak

E-škola mladih znanstvenika je projekt Hrvatskog prirodoslovnog društva pokrenut 1997. godine. Osnovni mu je cilj približiti znanost učenicima osnovnih i srednjih škola te ih zainteresirati za istraživački rad (e-škola HPD, e-škola geografija). Nositelji projekta na razini svojih struka su strukovna društva poput Hrvatskog geografskog društva, točnije njegova Sekcija za e-škole mladih znanstvenika koja je nositelj dijela projekta za područje geografije.
U projektu su sudjelovali članovi Speleološke grupe „Šišmiš“ odnosno učenici osnovne škole Antun Augustinčić iz Zaprešića. Članovi Speleološke grupe “Šišmiš” 27. studenog 2004. su obišli Vilinske jame u Samoborskom gorju s ciljem prikupljanja podataka za mini projekt e-škole geografije pod nazivom “Vilinske jame - primjer negativnog utjecaja čovjeka na spilje”.
Vilinske jame naziv je za spilju i nekoliko proširenih pukotina u naslagama sedre u dolini potoka Breganice kod sela Tušini u Samoborskom gorju. Zbog laganog pristupa, blizine naselja i markirane staze koja vodi do ulaza, èesto ih se posjeæuje. Meðu posjetiteljima ima i nesavjesnih koji su u njima prièinili znaèajnu štetu.

Ključne riječi

E škola; Vilinske jame; Samoborsko gorje; Samobor

Hrčak ID:

250087

URI

https://hrcak.srce.hr/250087

Datum izdavanja:

15.7.2005.

Posjeta: 423 *