Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Pravna regulacija reproduktivnog i terapeutskog kloniranja na međunarodnoj i nacionalnoj razini

Marissabell Škorić ; Pravni fakultet Sveučilišta u Rijeci


Puni tekst: hrvatski pdf 783 Kb

str. 1239-1267

preuzimanja: 4.116

citiraj


Sažetak

U ovom radu analiziraju se argumenti za i protiv reproduktivnog i terapeutskog kloniranja te pravna regulacija reproduktivnog i terapeutskog kloniranja na međunarodnoj i nacionalnoj razini.
Rezultati analize pokazuju kako su terapeutsko i reproduktivno kloniranje otvorila dva vrlo osjetljiva pitanja koja se odnose na stvaranja ljudskih klonova i uporabu ljudskog embrija u terapeutske svrhe. U pogledu reproduktivnog kloniranja prevladava stav kako ono narušava osnovna načela na kojima su utemeljena ljudska prava, te se na međunarodnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini donose instrumenti o njegovoj zabrani. S druge strane, oko zabrane terapeutskog kloniranja nije postignuta suglasnost, pa to pitanje nacionalna zakonodavstva rješavaju različito.
Republika Hrvatska zabranila je reproduktivno kloniranje i propisala ga kao kazneno djelo. U pogledu terapeutskog kloniranja ne postoji odgovarajuća regulativa, te se u tom smislu predlažu mogući pristupi za razjašnjenje pravnog statuta terapeutskog kloniranja u RH.

Ključne riječi

reproduktivno kloniranje; terapeutsko kloniranje; pravna regulacija kloniranja

Hrčak ID:

25230

URI

https://hrcak.srce.hr/25230

Datum izdavanja:

20.12.2007.

Posjeta: 5.394 *