Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Povijest knjižnica u Zaprešiću i okolici

Marija Bartolić orcid id orcid.org/0000-0003-3435-511X ; Knjižnice grada Zagreba
Janja Severović orcid id orcid.org/0000-0002-4217-6325 ; Knjižnice grada Zagreba
Vlasta Šolc ; Knjižnice grada Zagreba


Puni tekst: hrvatski pdf 292 Kb

str. 283-308

preuzimanja: 479

citiraj


Sažetak

Cilj. Cilj rada je, na temelju literature, dokumenata te informacija kojima raspolažu ravnatelji i voditelji pojedinih knjižnica, otkriti, prikupiti i analizirati podatke te izraditi što vjerodostojniji, sustavan pregled razvoja knjižnica na području Zaprešića i okolice od osnutka prve knjižnice do kraja 2018. godine.

Pristup/metodologija. Istraživanju se pristupilo iščitavanjem literature i dostupnih dokumenata. Budući da se utvrdilo da su informacije u tim izvorima nedostatne, knjižnicama Zaprešića i okolice poslan je upitnik s pitanjima o razvoju i aktualnom stanju, na koji su sve odgovorile. Istraživanjem su obuhvaćene sve knjižnice koje djeluju ili su djelovale na području Zaprešića i okolice (narodne, školske i visokoškolska).

Rezultati. Na temelju literature i odgovora ravnatelja ili voditelja knjižnica prikazan je razvoj knjižnica Zaprešića i okolice prema vrstama knjižnica te unutar pojedinih vrsta kronološki. Nastojalo se ponuditi potpunu sliku o radu svake knjižnice, od podataka o osnutku i najvažnijih informacija iz prošlosti, zaključno s aktualnim stanjem i djelovanjem. Ustanovljeno je da knjižnice međusobno vrlo dobro i često surađuju. Pokazano je da su na području Zaprešića i okolice knjižnice bile i ostale važan čimbenik života naselja te da idu ukorak s promjenama i razvojem u knjižničarskoj struci i društvu općenito.

Originalnost/vrijednost. Rad nudi prvi sustavan pregled razvoja knjižnica Zaprešića i okolice. Tijekom istraživanja je pronađeno te u radu prikazano više nepoznatih ili manje poznatih informacija o knjižnicama koje bi mogle biti vrijedne budućim istraživačima.

Ključne riječi

knjižnice; narodne knjižnice; povijest knjižnica; školske knjižnice; Zaprešić

Hrčak ID:

252878

URI

https://hrcak.srce.hr/252878

Datum izdavanja:

29.1.2021.

Posjeta: 908 *