Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Knjižnice Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“: izgradnja fonda za 21. stoljeće

Alma Lušetić orcid id orcid.org/0000-0002-1514-8134 ; Hrvatsko vojno učilište „Dr. Franjo Tuđman“


Puni tekst: hrvatski pdf 265 Kb

str. 443-463

preuzimanja: 353

citiraj


Sažetak

Cilj. Radom će se prikazati polazne točke, izazovi, rješenja i dostignuća pri upravljanju knjižničnim fondom te uspostavi sustavne izgradnje knjižničnoga fonda Knjižnica Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman”.

Ukazat će se na važnost stručnog i sustavnog pristupa procesu nabave knjižnične građe i izgradnje knjižničnoga fonda u knjižnici koja djeluje kao specijalna knjižnica u sastavu tijela državne uprave i kao visokoškolska knjižnica u sastavu sveučilišta.

Prikazat će se utjecaj ulaska u sveučilišnu zajednicu na ustaljene procese upravljanja knjižničnim fondom te utjecaj na kvalitetu izgradnje fonda sustavno vođene nabave za potrebe matične institucije iz same knjižnice.

Pristup / Metodologija / Dizajn. Opisat će se sastav knjižničnoga fonda i načini nabave knjižnične građe prije ulaska Hrvatskog vojnog učilišta u sveučilišnu zajednicu te prikazati koraci i postignuti rezultati u izgradnji i pokušaju povećanja kvalitete knjižničnoga fonda.

Rezultati. Prikazat će se značaj sustavnog i planskog upravljanja knjižničnim fondom i nabavom iz same knjižnice na povećanje kvalitete fonda, unapređenje knjižnične djelatnosti te ostvarivanje ciljeva matične ustanove i sveučilišta.

Društveni značaj. Ističe se važnost kvalitetnog upravljanja knjižničnim fondovima u knjižnicama u sastavu tijela državne uprave čije su zbirke memorija institucije, a posebice u visokoškolskim ustanovama u kojima su knjižnični fondovi potpora obrazovnim procesima i cjeloživotnom obrazovanju djelatnika institucije. Posebice se ističe važnost vođenja procesa nabave iz knjižnice kao jedine ustrojbene jedinice matične institucije kojoj izgradnja kvalitetnog fonda predstavlja temelj poslovanja. Ističe se uloga i odgovornost knjižničara u proaktivnom ostvarivanju misije matične institucije.

Ključne riječi

upravljanje knjižničnim fondom; izgradnja knjižničnog fonda; nabava knjižnične građe; Knjižnice Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“; knjižnice Oružanih snaga Republike Hrvatske

Hrčak ID:

252926

URI

https://hrcak.srce.hr/252926

Datum izdavanja:

29.1.2021.

Posjeta: 718 *