Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Učenje od Gradske knjižnice Reykjavik i islandskog modela knjižničnih usluga metodom job shadowing

Dijana Sabolović-Krajina orcid id orcid.org/0000-0003-0561-2770 ; Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica


Puni tekst: hrvatski pdf 761 Kb

str. 523-554

preuzimanja: 258

citiraj


Sažetak

Cilj/svrha. Cilj rada je dati uvid u islandski model knjižničnih usluga s naglaskom na djelovanje Gradske knjižnice Reykjavik, najveće narodne knjižnice na Islandu.

Pristup/metodologija. Koristi se metoda studije slučaja, koja je potkrijepljena rezultatima metode job shadowing ili neposrednog promatranja rada Gradske knjižnice Reykjavik tijekom stručnog usavršavanja autorice u programu neformalnog učenja stručnjaka Erasmus+, kao i metode analize dostupne relevantne literature (desk research). Rad daje uvid u kulturno-povijesni kontekst djelovanja islandskih knjižnica (pripadnost nordijskom kulturnom krugu, specifična tradicija čitanja, pismenosti i nakladništva, nacionalni knjižnični sustav i suvremeni konzorcij islandskih knjižnica), a potom pregled djelovanja Gradske knjižnice Reykjavik (organizacijska struktura, organizacijska kultura, knjižnični prostori, inovativni programi i projekti očuvanja kulturne baštine, poticanja čitanja u digitalnom okruženju, podupiranja interkulturnosti, poticanje kreativnog stvaralaštva - knjižnica kao maker space). U zaključku se daju preporuke za unapređenje rada hrvatskog knjižničnog sustava i knjižnica na temelju uvida u islandsku knjižničnu praksu.

Rezultati. Rad će poboljšati obaviještenost hrvatske knjižničarske zajednice o metodi job shadowing kao obliku neformalnog učenja i stručnog usavršavanja knjižničara, a ponajprije o organizaciji i funkcioniranju islandskog knjižničnog sustava te radu islandskih knjižnica koje pripadaju nordijskom kulturnom krugu s tradicijom visoko razvijenih javnih usluga. Ukazat će na napore islandskih knjižnica u suočavanju s ključnim društvenim izazovima, poput uključivanja imigranata u društvo i s padom čitateljskih kompetencija mladih u konkurenciji s drugim medijima.

Praktična primjena. Uvid u islandske načine racionalnog upravljanja ograničenim ljudskim, vremenskim i financijskim resursima knjižnica, koji se objedinjavaju na nacionalnoj razini, može poslužiti knjižnicama u Hrvatskoj kao primjer za unapređenje vlastite prakse. Također može poslužiti za benchmarking ili usporedbu osnovnih pokazatelja organizacije i usluga, a u cilju uvođenja promjena i poboljšanja rada kako bi se korisnicima ponudile što kvalitetnije knjižnične usluge u digitalnom okruženju.

Originalnost/vrijednost. Originalnost i vrijednost rada je u širenju spoznaja o modelima usluga i djelovanja islandskih knjižnica, koje su u Hrvatskoj slabo poznate.

Ključne riječi

čitateljska kultura u digitalnom okruženju; Gradska knjižnica Reykjavik; islandski model knjižničnih usluga; job shadowing; program Erasmus

Hrčak ID:

252930

URI

https://hrcak.srce.hr/252930

Datum izdavanja:

29.1.2021.

Posjeta: 611 *