Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

AKTIVNO UČENJE NA VISOKOŠKOLSKOJ RAZINI

Anela Nikčević-Milković ; Visoka učiteljska škola, Gospić, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 106 Kb

str. 47-54

preuzimanja: 2.872

citiraj


Sažetak

Aktivno i suradničko učenje najbolji su način pripreme studenata (učenika) za suvremena zanimanja i demokratski način života. Aktivno učenje mora biti rezultat aktivnoga procesa poučavanja. Naročito je bitno da budući nastavnici budu poučavani aktivno i suradnički jer će na taj način ovakav način poučavanja znati prenositi u okvire svojih učionica. Aktivno učenje podrazumijeva znati kako djelotvorno učiti, stvoriti potrebu za učenjem kao
cijeloživotnim obrazovanjem i znati kritički misliti. Kritičko mišljenje sposobnost je dubljega razmatranja problema, «otvaranje» misli za različite pristupe i perspektive i refleksivno mišljenje prije nego prihvaćanje iskaza i procedura bez razumijevanja i vrjednovanja.
Suradničko učenje, koje se često vezuje za aktivno učenje, uključuje znanje kako adekvatno raditi u timu ili skupini. Velik je broj metoda i tehnika kojima postižemo aktivno učenje. Mnoge se poučavaju u okviru RWCT sustava (okvirnoga sustava za mišljenje i učenje). Cilj koji smo nastojali postići bio je: 1. primjena metoda aktivnoga učenja, razvijanje kritičkoga, kreativnoga i logičkoga mišljenja kod studenata, različitih komunikacijskih i
suradničkih vještina; 2. utvrditi kako studenti prihvaćaju ovakav način rada, jesu li zadovoljni aktivnim i suradničkim načinom učenja i procjenjuju li korist od ovakvoga načina učenja.
Nastavnu cjelinu «Periodizacija čovjekovog psihičkog razvoja» metodama aktivnoga i suradničkoga učenja usvajalo je 77 studenata Visoke učiteljske škole u Gospiću, nakon čega je proveden upitnik zadovoljstva i koristi od ovakvoga načina rada. Procjene studenata pokazuju visoke rezultate na skalama zadovoljstva i koristi od provedenih aktivnosti, koje su u skladu s Evaluacijom RWCT projekta od strane American Institut for Research.

Ključne riječi

Hrčak ID:

25505

URI

https://hrcak.srce.hr/25505

Datum izdavanja:

6.12.2004.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 5.279 *