Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.31306/s.63.1.2

Uloga medicinske sestre u procjeni rizika od pada u kardiološkog bolesnika

Danijela Grgurević ; Klinički bolnički centar Zagreb, Zagreb, Hrvatska
Valentina Jezl ; Klinički bolnički centar Zagreb, Zagreb, Hrvatska
Ksenija Vitale ; Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, ŠNZ "A. Štampar, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 410 Kb

str. 27-35

preuzimanja: 1.036

citiraj


Sažetak

Pad bolesnika klasificira se u neželjene događaje te je jedan od pokazatelja sigurnosti bolesnika i indikator kvalitete zdravstvene njege, ali i najčešće prijavljivan neželjeni događaj u zdravstvenim ustanovama. U prevenciji pada uz adekvatnu procjenu rizika ukazala se potreba istraživanja i potencijalnih pretkazatelja pada. Hiponatrijemija zadnje desetljeće postaje i predmet istraživanja u prevenciji pada. Cilj rada je identificirati kritične čimbenike rizika za pad i utvrditi može li hiponatrijemija u serumu poslužiti kao pretkazatelj pada u kategoriji neočekivanog fiziološkog pada, kojeg prati sestra u okviru sklopu kompetencija.
Provedeno istraživanje bilo je retrospektivno, a uzorak je sačinjavalo 77 padova bolesnika na Zavodu za intenzivno kardiološko liječenje, aritmije i transplantacijsku kardiologiju, Kliničkog bolničkog centra Zagreb u razdoblju od 1.1.2010. do 31.12.2018. godine. Ispitivali su se vrijeme, mjesto, uzroci i posljedice padova, određivao se rizik za pad i kategoriju pada po sustavu kategorizacije pada Janice Morse te koncentracija natrija u serumu.
Podaci obrađeni hi-kvadrat testom nezavisnosti nije pokazao statistički značajnu vezu (2 = 1,033, P = 0,597) između hiponatrijemije i neočekivanog fiziološkog pada, međutim Phi je 0,112 te se po Koenovom kriteriju smatra da postoji mali utjecaj razine natrija na kategoriju pada u ovom istraživanju.
Dobivene rezultate treba promatrati u svjetlu malog broja ispitanih padova i unatoč nepostojanju statistički značajne veze, ovi podaci ukazuju na potrebu daljnjeg istraživanja utjecaja hiponatrijemije kao pretkazatelja pada kardiološkog bolesnika, pri čemu je uloga medicinske sestre iznimno istaknuta.

Ključne riječi

hiponatrijemija, kardiološki bolesnici, Morseova ljestvica, pad bolesnika, uloga medicinske sestre

Hrčak ID:

255546

URI

https://hrcak.srce.hr/255546

Datum izdavanja:

12.4.2021.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.705 *