Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Što je religija i čemu religija? Wittgenstein i religija

Ante Vučković orcid id orcid.org/0000-0002-5049-2934 ; Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Splitu, Split, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 334 Kb

str. 39-57

preuzimanja: 2.695

citiraj


Sažetak

Dies Theologicus svoje je temeljno pitanje: »Što je religija i čemu religija?« stavio pod obzor drugoga, obuhvatnijega pitanja: Praksa i/ili svjetonazor? Time je u raspravu gotovo prizvao osebujni Wittgensteinov lik. Nakon nekoliko okvirnih natuknica o potražnji suvremenika za religioznim iskustvom, globalne groze nad povezanošću religije i nasilja te naznaka povratka filozofije temi religije, autor najprije iznosi neke prednosti koje se nude uvođenjem Wittgensteina u raspravu. Govor o religiji kod Wittgensteina je bitno govor iz perspektive egzistencijalnih ljudskih pitanja. Uz to jasno je kako je za njega religija nadasve praksa. Specifične poteškoće razumijevanja religije dolaze iz prevlasti znanstvene slike svijeta. Ona po sebi nije upitna, ali se lako pretvori u prepreku odlaska u dubinu gdje su ljudski egzistencijalni problemi jedino rješivi.
Autor osvjetljava i pitanja pojma Boga kao i vjere iznutra. U završnom se dijelu Wittgensteinovo shvaćanje vjere osvjetljuje uz pomoć njezina odnosa prema razumu, volji o mudrosti. U podnožju religije stoji pitanje smisla života, a najvažniji odnos prema religiji nije razumijevanje nego življenje.

Ključne riječi

religija; vjera; smisao; praksa; životna forma

Hrčak ID:

25565

URI

https://hrcak.srce.hr/25565

Datum izdavanja:

7.5.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 4.341 *