Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.21860/medflum2021_371648

Procjena zdravstvenog stanja stanovnika Primorsko-goranske županije

Suzana Janković ; Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, Rijeka, Hrvatska; Sveučilište u Rijeci, Medicinski fakultet, Rijeka, Hrvatska
Ljiljana Beg Zrakić ; Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, Rijeka, Hrvatska
Đulija Malatestinić ; Sveučilište u Rijeci, Medicinski fakultet, Rijeka, Hrvatska
Sanjin Pugel ; Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, Rijeka, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 4.458 Kb

str. 128-138

preuzimanja: 544

citiraj


Sažetak

Sažetak. Procjenom zdravstvenog stanja stanovnika data je slika zdravlja Primorsko-goranske županije, na temelju koje se mogu identificirati i ocijeniti zdravstvene potrebe stanovništva. Prilikom procjene zdravlja i zdravstvenih potreba stanovnika Županije korištena je rutinska zdravstvena i demografska statistika i analizirani su demografski i zdravstveni pokazatelji. U istraživanju zdravstvenih pokazatelja korišteni su podatci Svjetske zdravstvene organizacije u strategiji unaprjeđenja zdravlja „Zdravlje za sve u 21. stoljeću” i podatci mortalitetne statistike Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a analiza pokazatelja provodila se deskriptivnom statističkom metodom, prvenstveno komparativnom analizom. Razina prikaza i interpretacije podataka jest Županija, odnosno njezine četiri podregionalne cjeline.
Doprinos je ovoga rada podrška donositeljima odluka u promicanju, održavanju i unaprjeđenju zdravlja u zajednici, odnosno kvalitete življenja stanovništva na području Županije u cijelosti. Ocjena može poslužiti za odabir novih prioriteta, kao i podloga za izradu smjernica budućih intervencija u zajednici.

Ključne riječi

demografija; uzroci smrti; vitalna statistika; zdravstveno stanje

Hrčak ID:

255659

URI

https://hrcak.srce.hr/255659

Datum izdavanja:

1.6.2021.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.306 *