Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Portret Antuna Kržana (1835. - 1888.), rektora Sveučilišta u Zagrebu. O 120. godišnjici smrti

Ivan Golub ; Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 2.136 Kb

str. 71-86

preuzimanja: 784

citiraj


Sažetak

Portret Antuna Kržana ovdje je predočen kao diptih. Prvo je krilo duhovni, a drugo fizički portret. Duhovni je portret ocrt Kržanova povijesnoga lika s naglaskom na njegovu nastupnom govoru kao rektora Sveučilišta u Zagrebu. Fizički je portret rektora Sveučilišta Kržana imao svoju kob, koja se istraživalački predočava. Antun Kržan rođen je u Oplazniku, župa Marija Gorica, 8. lipnja 1835. U gimnaziji mu je učitelj Vjekoslav Babukić, znameniti hrvatski jezikoslovac. U Rimu u Zavodu Germanicumu i na Papinskome sveučilištu Gregoriani (1856. - 1863.) profesor mu je J. Kleutgen, budući teolog Prvoga vatikanskog koncila, a drug u studiju mu je M. J. Scheeben, kasniji vodeći njemački teolog. Kržan tu postiže doktorat iz filozofije 1859., a doktorat iz teologije 1863. najvišom ocjenom »summa cum laude«. Za svećenika je zaređen u Rimu 15. ožujka 1862. Po povratku u domovinu u Zagrebu obavlja akademske i pastoralne službe. Na novoosnovanome Sveučilištu u Zagrebu 1874. imenovan je prvim profesorom dogmatike. Akademske 1876./1877. godine izabran je za trećega rektora Sveučilišta u Zagrebu kao prvi rektor s Katoličkoga bogoslovnog fakulteta. Proslavio se nastupnim govorom, koji predstavlja njegov znanstveni credo: odsutnost nasilnosti u znanosti, prisutnost slobode istraživanja, razgovor s prirodoslovnim znanostima. Vrijednosti su to koje rektor Kržan žarko zastupa. Objavljuje životno djelo O postanku čovjeka po posljedak mudroslovnih i naravoslovnih znanosti (I. dio - Zagreb, 1874.; II. dio - Zagreb, 1877.), gdje se znalački i čestito sučeljava sa živućim Darwinom i njegovom teorijom evolucije. Imenovan je kanonikom Prvostolnoga kaptola Zagrebačkoga i »kanonikom pobočnikom« kard. J. Mihalovića. Godine 1880. Kržan se oprašta od Katoličkoga bogoslovnog fakulteta i od znanstvenoga rada. Dana 6. studenoga 1888. naglo umire u svojem dvoru, Kaptol 6, u Zagrebu. Pokopan je na zagrebačkom groblju Mirogoju.
U svečanoj dvorani Sveučilišta u Zagrebu nalaze se portreti rektora Sveučilišta počevši od prvoga rektora Matije Mesića. No nema portreta trećega rektora Antuna Kržana. Neobjašnjivo. Portret se, međutim, nalazi u Muzeju grada Zagreba, kamo je dospio od privatnika. Dok nije identificiran, vodio se kao portret nepoznatog svećenika. Inventarni je broj MG 4670; ulje na platnu; dimenzije, bez pozlaćenog okvira: 89x68; potpis slikara: A. Zuccaro; vrijeme nastanka: 1876./1877. Zuccaro, slikar iz Trsta, na poziv Sveučilišta u Zagrebu načinio je portrete prvih četiriju rektora, među njima i A. Kržana. Slikan je uživo »ad visum«, bijele puti, plavih očiju, sabran, u stojećem stavu, prekriženih ruku, u svećeničkoj odori/sutani, s rektorskim lancem. Kržan je prvi rektor s rektorskim lancem, jer ga je istom tada darovao car Franjo Josip I. Portret nije nigdje objavljen.
Portret Antuna Kržana, rektora Sveučilišta u Zagrebu 1876./1877. ovdje se prvi put objavljuje. I to u boji.

Ključne riječi

Antun Kržan, Sveučilište u Zagrebu, Katolički bogoslovni fakultet u Zagrebu, katedra dogmatike, Antonio Zuccaro, Muzej grada Zagreba

Hrčak ID:

25579

URI

https://hrcak.srce.hr/25579

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.751 *