Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Usporedna analiza brzine trčanja na 100 metara osoba različitih sprinterskih sposobnosti

Viktor Šnajder ; Fakultet za fizičku kulturu Sveučilišta u Zagrebu


Puni tekst: hrvatski pdf 403 Kb

str. 9-12

preuzimanja: 365

citiraj


Sažetak

Grupi od 110 studenata fizičke kulture izmjerena je brzina trčanja na pojedinim dijelovima i cijeloj stazi od 100 metara. Cilj rada bio je na temelju utvrđenih rezultata procijeniti razinu sprinterskih sposobnosti studenata.
Prema postignutim rezultatim u trčanju na 100 metara na Olimpijskim igrama 1972. god. u Münchenu, pronađene su bitne razlike u pojedinim prostornim i vremenskim parametrima, dok su razlike između grupa studenata puno manje. Brzina trčanja vrhunskih sportaša nakon što su dosegli maksimum opada sporo i ravnomjerno do cilja, dok se brzina trčanja svih grupa studenata nakon što su dosegli svoj maksimum opada sporo i ravnomjerno do cilja, dok se brzina trčanja svih grupa studenata nakon što su dosegli svoj maksimum naglo snižava, ali se i ponovno podiže nakon prijeloma najniže točke.
Ovo ukazuje na činjenicu d krajnji rezultati trčanja na 100 metara studenata samo djelomično ovise o razini njihovih sposobnosti a uglavnom ovise o razini njihove brzinske izdržljivosti što nije slučaj u vrhunskih sprintera. Zbog toga bi za ovu kategoriju trkača bio primjenjiviji kriterij za određivanje njihovih brzinsko-sprinterskih sposobnosti, odnosno sprint na 60 metara.

Ključne riječi

brzina trčanja; krivulja brzine trčanja; pruga trčanja

Hrčak ID:

257204

URI

https://hrcak.srce.hr/257204

Datum izdavanja:

4.6.1991.

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački

Posjeta: 909 *