Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

https://doi.org/10.30754/vbh.64.1.849

I zatvoreni radimo : organizacija rada Gradske knjižnice Rijeka tijekom lockdowna

Anja Babić ; Gradska knjižnica Rijeka
Niko Cvjetković ; Gradska knjižnica Rijeka
Lara Pavić orcid id orcid.org/0000-0002-0766-7604 ; Gradska knjižnica Rijeka


Puni tekst: hrvatski pdf 275 Kb

str. 157-174

preuzimanja: 296

citiraj


Sažetak

Cilj. Cilj je rada prikazati primjer dobre prakse poslovanja Gradske knjižnice Ri- jeka tijekom izvanrednih uvjeta rada u kojima knjižnice nisu bile fizički otvorene za korisnike.

Pristup/metodologija/dizajn. Rad je nastao na temelju praćenja primjera dobre prakse nastalih u Gradskoj knjižnici Rijeka tijekom lockdowna, tijekom ožujka i travnja 2020. godine te analizom kvantitativnih i kvalitativnih rezultata. U uvodu članka pred- stavljen je kontekst u kojem je tijekom ožujka i travnja 2020. godine Gradska knjižnica Rijeka organizirala svoje poslovanje. Članak je usmjeren na nove usluge i programske aktivnosti koje je Knjižnica pokrenula u novonastaloj situaciji te u digitalnom okru- ženju. U zaključku je izneseno razmišljanje o mogućnostima razvoja novopokrenutih usluga koje bi mogle postati, a od kojih neke to već i jesu, dio poslovanja Knjižnice.

Rezultati. Predstavljeni rezultati dobiveni su praćenjem evidencije posjeta mrežnih stranica, društvenih mreža i YouTube kanala te statistikama dobivenima iz računalnog programa ZaKi, ali i promatranjem i analizom ponuđenih usluga i programskih aktiv- nosti.

Društveni značaj. Ovim načinom rada lokalnoj je zajednici ponuđena mogućnost sudjelovanja u barem dijelu kulturnih aktivnosti u virtualnom svijetu koje su im tijekom lockdowna bile potpuno onemogućene u onom fizičkom.

Originalnost/vrijednost. Rad je prikaz primjera dobre prakse i poslovanja Grad- ske knjižnice Rijeka te zbog organizacijskih, logističkih i inih razlika među pojedinim knjižnicama nije u potpunosti primjenjiv na druge knjižnice u Republici Hrvatskoj, ali može biti dobar putokaz pri organizaciji poslovanja u uvjetima nesklonima za rad, pose- bice u uvjetima u kojima nije moguć fizički pristup korisnika u knjižnicu.

Ključne riječi

Gradska knjižnica Rijeka; lockdown; virtualne knjižnične usluge

Hrčak ID:

258374

URI

https://hrcak.srce.hr/258374

Datum izdavanja:

25.5.2021.

Posjeta: 676 *