Poljoprivreda, Vol. 14 No. 1, 2008.
Izvorni znanstveni članak
UTJECAJ pH I TEMPERATURE NA ENERGIJU KLIJANJA, KLIJAVOST, DUŽINU KORIJENA I HIPOKOTILA KLIJANACA RAZLIČITIH KULTIVARA LUCERNE (Medicago sativa L.)
Gordana Bukvić
; Poljoprivredni fakutet Sveučilišta J.J.Strossmayer u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Sonja Grljušić
; Poljoprivredni institut Osijek, Osijek, Hrvatska
Vlatka Rozman
; Poljoprivredni fakutet Sveučilišta J.J.Strossmayer u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Anita Liška
; Poljoprivredni fakutet Sveučilišta J.J.Strossmayer u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Ivan Lović
; Poljoprivredni fakutet Sveučilišta J.J.Strossmayer u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Sažetak
Istraživanja su provedena u klima komori na temperaturama 10 i 20oC i pH razinama 4,00 i 6,00 sa sjemenom domaćih kultivara lucerne Slavonka, Stela i Vuka, metodom rolanoga filter papira. Istraživana su svojstva energije klijanja i klijavosti sjemena te dužina korijena i hipokotila klijanaca. Značajna razlika između kultivara utvrđena je za svojstva energije klijanja, klijavosti i dužine hipokotila (p=0,01 i p=0,05). Kultivar Slavonka imao je najveću prosječnu energiju klijanja i klijavosti, a najmanju dužinu hipokotila. Kultivar Vuka imao je najnižu energiju klijanja, po klijavosti se nije razlikovao od Stele, ali je imao najduži hipokotil. Klijavost, dužina korijena i hipokotila značajno su ovisili o pH vrijednosti vodene otopine (p=0,01). Osim energije klijanja, sva ispitivana svojstva sjemena i klijanaca imala su više prosječne vrijednosti na pH 4. Temperatura je značajno utjecala na sva ispitivana svojstva (p=0,01), pri čemu su veće vrijednosti dobivene na višoj temperaturi. Interakcije kultivar x pH i kultivar x temperatura bile su značajne za sva proučavana svojstva (p=0,01), a pH x temperatura za sva svojstva osim klijavosti sjemena (p=0,01).
Ključne riječi
lucerna; kultivar; klijavost; pH; temperatura
Hrčak ID:
25875
URI
Datum izdavanja:
17.7.2008.
Posjeta: 2.904 *