Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

EKONOMSKA ANALIZA PROIZVODNJE ŠEĆERNE REPE

Jozo Kanisek ; Poljoprivredni fakutet Sveučilišta J.J.Strossmayer u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Jadranka Deže ; Poljoprivredni fakutet Sveučilišta J.J.Strossmayer u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Ljubica Ranogajec ; Poljoprivredni fakutet Sveučilišta J.J.Strossmayer u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Mirjana Miljević ; Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo-Miljević, Privlaka, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 160 Kb

str. 31-34

preuzimanja: 4.791

citiraj


Sažetak

U radu su prikazani rezultati istraživanja proizvodnje šećerne repe na površini od 21 ha na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu s područja Vukovarsko-srijemske županije. Tehnološki proces proizvodnje korijena šećerne repe obavljen je izvođenjem 35 radnih procesa, pri čemu je utrošeno 26,9 sati/ha rada strojeva i 65,8 sati/ha rada ljudi. Ukupno je u proizvodnju uloženo 15.947,05 kn/ha. Od toga je za sjeme izdvojeno 1.405,44 kn/ha ili 9,4 % ukupnih troškova, a za 1.100 kg utrošenih mineralnih gnojiva plaćeno je 2.217,50 kn/ha što predstavlja 14,8% ukupnih troškova. Troškovi primjene 9 l/ha sredstava za zaštitu čine 15,2% ukupnih troškova. Zbog povećane razine korištenja troškovi uporabe sredstava mehanizacije iznose 5.070,96 kn/ha i s udjelom od 33,9% predstavljaju najznačajniju stavku u ukupnim troškovima, a djelomično su posljedica povećane udaljenosti proizvodnih površina. Prinosom od 70,30 t/ha korijena i poticajem, ostvarena je ukupna vrijednost proizvodnje od 20.759,59 kn/ha. Za sat rada ljudi proizvedeno je 1.068,82 kg korijena, a za tonu proizvoda utrošeno 0,94 sati rada ljudi. Uzgoj korijena šećerne repe na istraživanom gospodarstvu, prema koeficijentu ekonomičnosti 1,36, ekonomičan je, jer je na 100 kn uloženih u proces proizvodnje ostvareno 36,6 kn dobiti.

Ključne riječi

šećerna repa; ekonomska analiza; planiranje; troškovi

Hrčak ID:

25879

URI

https://hrcak.srce.hr/25879

Datum izdavanja:

17.7.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 6.673 *