Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Neki značajniji momenti javnog djelovanja nadbiskupa Stadlera u vrijeme Prvog svjetskog rata

Milenko Krešić orcid id orcid.org/0000-0001-5745-0254 ; Univerzitet u Sarajevu - Katolički bogoslovni fakultet, Sarajevo, Bosna i Hercegovina


Puni tekst: hrvatski pdf 532 Kb

str. 3-26

preuzimanja: 122

citiraj


Sažetak

Autor u radu obrađuje neke značajnije momente javnog djelovanja vrhbosanskog nadbiskupa Josipa Stadlera tijekom Prvog svjetskog rata kroz tri teme: nadbiskupova reakcija na Sarajevski atentat i početak Prvog svjetskog rata, nadbiskupovo pastoralno-karitativno djelovanje u vrijeme rata te nadbiskupovo zalaganje za opstanak Austro-Ugarske Monarhije i rješenje hrvatskog pitanja unutar Monarhije. Teme su obrađene u kontekstu ratnih događanja. Sarajevski atentat bio je za nadbiskupa Stadlera još jedan od drskih napada Srbije na Austro-Ugarsku Monarhiju i kao takva ga je osudio te je slijedom toga također označio Srbiju kao glavnog krivca za početak rata koji nije, prema njemu, imao za cilj samo otrgnuti neke hrvatske zemlje u koje je on ubrajao i Bosnu i Hercegovinu nego i uništiti katoličanstvo u tim zemljama. Jedna od bitnih nadbiskupovih aktivnosti tijekom rata bila je pomoć ljudima koji su se zbog rata nalazili u raznim nevoljama. Više je puta pozivao svećenstvo i vjernike svoje Nadbiskupije, a i sam je primjerom pokazivao, da se angažiraju u raznim „karitativnim“ akcijama kako bi se nevoljnicima izašlo ususret bez obzira na njihovu vjersku pripadnost. Početkom 1918. bio je optužen u jednim hrvatskim novinama da nije „humanitarac“, nego lihvar jer je namjeravao prodati nešto žita sa svojih imanja i izmiriti neke svoje dugove. Analiza arhivskih dokumenata pokazuje da je bila riječ samo o zlonamjernoj optužbi. Kad se počelo rješavati slavensko pitanje na jugu Monarhije, nadbiskup je izašao sa svojim prijedlogom. Zalagao se za opstanak katoličke Monarhije unutar koje bi postojala hrvatska država čiji bi sastavni dio bila Bosna i Hercegovina.

Ključne riječi

nadbiskup Stadler; Sarajevski atentat; Prvi svjetski rat; pastirsko-karitativno djelovanje; hrvatsko pitanje; opstanak Monarhije.

Hrčak ID:

260075

URI

https://hrcak.srce.hr/260075

Datum izdavanja:

1.6.2020.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 502 *