Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.31727/gzb.44.4.9
Utjecaj mikorize na prirod i kemijski sastav mošta Pinota crnog (Vitis vinifera L.)
Josip Mesić
; Veleučilište u Požegi, Hrvatska
Valentina Obradović
; Veleučilište u Požegi, Hrvatska
Darko Cenbauer
; Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Osijek, Hrvatska
Ivan Prša
; Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Osijek, Hrvatska
Robert Demo
; Veleučilište u Požegi, Hrvatska
Brankica Svitlica
; Veleučilište u Požegi, Hrvatska
Puni tekst: hrvatski pdf 3.615 Kb
str. 68-72
preuzimanja: 183
citiraj
APA 6th Edition
Mesić, J., Obradović, V., Cenbauer, D., Prša, I., Demo, R. i Svitlica, B. (2021). Utjecaj mikorize na prirod i kemijski sastav mošta Pinota crnog (Vitis vinifera L.). Glasnik Zaštite Bilja, 44. (4.), 68-72. https://doi.org/10.31727/gzb.44.4.9
MLA 8th Edition
Mesić, Josip, et al. "Utjecaj mikorize na prirod i kemijski sastav mošta Pinota crnog (Vitis vinifera L.)." Glasnik Zaštite Bilja, vol. 44., br. 4., 2021, str. 68-72. https://doi.org/10.31727/gzb.44.4.9. Citirano 08.10.2024.
Chicago 17th Edition
Mesić, Josip, Valentina Obradović, Darko Cenbauer, Ivan Prša, Robert Demo i Brankica Svitlica. "Utjecaj mikorize na prirod i kemijski sastav mošta Pinota crnog (Vitis vinifera L.)." Glasnik Zaštite Bilja 44., br. 4. (2021): 68-72. https://doi.org/10.31727/gzb.44.4.9
Harvard
Mesić, J., et al. (2021). 'Utjecaj mikorize na prirod i kemijski sastav mošta Pinota crnog (Vitis vinifera L.)', Glasnik Zaštite Bilja, 44.(4.), str. 68-72. https://doi.org/10.31727/gzb.44.4.9
Vancouver
Mesić J, Obradović V, Cenbauer D, Prša I, Demo R, Svitlica B. Utjecaj mikorize na prirod i kemijski sastav mošta Pinota crnog (Vitis vinifera L.). Glasnik Zaštite Bilja [Internet]. 2021 [pristupljeno 08.10.2024.];44.(4.):68-72. https://doi.org/10.31727/gzb.44.4.9
IEEE
J. Mesić, V. Obradović, D. Cenbauer, I. Prša, R. Demo i B. Svitlica, "Utjecaj mikorize na prirod i kemijski sastav mošta Pinota crnog (Vitis vinifera L.)", Glasnik Zaštite Bilja, vol.44., br. 4., str. 68-72, 2021. [Online]. https://doi.org/10.31727/gzb.44.4.9
Preuzmi JATS datoteku
Sažetak
Cilj istraživanja je bio utvrditi utjecaj mikorizne simbioze na prirod i kakvoću mošta kultivara Pinot crni (Vitis vinifera L) na podlozi Kober 5BB u vinogorju Kutjevo. Prije cvatnje u 2013. godini u neposrednu zonu korijena aplicirano je 20 mL mikoriznog cjepiva Mykoflor s oko 2000 propagacijskih jedinica, a pokus je proveden tijekom 2014. i 2015. godine. Pokus je postavljen po slučajnom bloknom rasporedu u četiri repeticije s dva tretmana: kontrolnim – bez mikorize i s tretmanom s mikorizom. Parametri priroda određeni su u trenutku berbe, a analiza mošta obavljena je na uređaju Wine Scan. U prvoj godini istraživanja utvrđen je značajno manji prirod po trsu i po hektaru kao i manja prosječna masa grozdova kod tretmana s mikorizom. Nije utvrđena statistički opravdani utjecaj mikoriznih gljiva na parametre kakvoće mošta kultivara Pinot crni. Prikazane vrijednosti ukupne kiselosti, koncentracije vinske i jabučne kiseline, α-amino oblika dušika, amonijskog oblika dušika i fosfora u moštu manje su u 2015. u odnosu na 2014. godinu kod oba tretmana.
Ključne riječi
mikoriza; Pinot crni; mošt; kemijski sastav; vinogorje Kutjevo
Hrčak ID:
261292
URI
https://hrcak.srce.hr/261292
Datum izdavanja:
15.7.2021.
Podaci na drugim jezicima:
engleski
Posjeta: 1.053
*