Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Tradicijska prehrana južnog Podgorja

Mirjana Trošelj ; Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 3.539 Kb

str. 75-113

preuzimanja: 1.165

citiraj


Sažetak

Na temelju građe prikupljane od sedamdesetih godina 20. stoljeća, prikazuje se tradicijska prehrana južnih Podgoraca na području općine Starigrada – Paklenice. U geografskom kontekstu uočene su dvije razine kulture prehrane: dinarska (podgorska naselja/varoši u planini) i jadranska (naselja uz more: Punta/Selo, Zukva/Seline, punte Tribnja). U određenom povijesnom kontekstu (turistički boom šezdesetih i sedamdesetih godina 20. stoljeća), započela je migracija Podgoraca - Glavičara s planine u podgorsko priobalje, što je dovelo do prožimanja dviju kultura u prehrani, čime se obogatila turistička ponuda. Od sedamdesetih godina do kraja 20. stoljeća u turističkoj ponudi zanemaruje se tradicijska kuhinja i izvorna jela i spravlja se ''brza moderna hrana''. U svrhu raznovrsnije turističke ponude u radu se sugerira oživljavanje nekih zaboravljenih tradicijskih jela. S obzirom na to da o tradicijskoj prehrani južnog Podgorja nisu provođena sustavna istraživanja i do danas nema pisanih izvora, cilj je ovoga rada prikazati temu od kraja 19. do kraja 20. stoljeća prema sjećanjima kazivača i usporediti s korištenim recentnim izvorima s područja sjevernog Podgorja / Primorja i Ravnih kotara, s naglaskom na Ravne kotare. Svrha rada leži u osvještavanju južnih Podgoraca u smislu vrednovanja vlastite kulturne baštine te njihovog angažmana oko revitalizacije tradicijske prehrane i djelovanja u smjeru razvoja podgorskog kulturnog turizma.

Ključne riječi

južno Podgorje; tradicijska prehrana; kulturni turizam

Hrčak ID:

261378

URI

https://hrcak.srce.hr/261378

Datum izdavanja:

16.8.2021.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.690 *