Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

https://doi.org/10.2478/10004-1254-59-2008-1868

Određivanje polifenola u namirnicama metodom ubrizgavanja u protok

Suzana Berend orcid id orcid.org/0000-0002-7710-8250 ; Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Ksaverska c. 2, 10000 Zagreb
Zorana Grabarić ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 219 Kb

str. 205-212

preuzimanja: 2.838

citiraj


Sažetak

U ovom radu predložena je modificirana automatizirana metoda ubrizgavanja u protok za određivanje sadržaja ukupnih polifenola u namirnicama bazirana na Folin-Ciocalteauovoj reakciji u 0,5 mol L-1 NaOH. Metoda omogućuje automatiziranu analizu različitih uzoraka brzinom protoka 55 uzoraka na sat uz upotrebu galne kiseline kao standarda. Primjenom predložene metode na konkretne uzorke (bijelo i crno vino, zeleni, indijski te čaj od lipe, metvice i kamilice i bistri voćni sokovi od crnog ribiza i višnje), određen je njihov “indeks ukupnih polifenola” s većom repetibilnošću za razliku od ranije objavljenih metoda, manje ovisno o razrjeđenju uzorka. U odnosu na “batch” metodu, ova je metoda visoko tolerantna prema najčešćim interferentima (SO2, reducirajući šećeri i askorbinska kiselina). Rezultati dobiveni predloženom metodom pokazali su relativno slaganje s onima dobivenim referentnom Folin-Ciocalteauovom metodom.

Ključne riječi

Folin-Ciocalteauova reakcija; indeks ukupnih polifenola; interferenti

Hrčak ID:

26607

URI

https://hrcak.srce.hr/26607

Datum izdavanja:

17.9.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 4.442 *