Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.31727/gzb.44.5.7
Utjecaj kvasaca Saccharomyces cerevisiae i Lachancea thermotolerans na kemijski sastav vina sorte ´Frankovka´
Iva Babić
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Ana Jeromel
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Ana Marija Jagatić Korenika
orcid.org/0000-0002-4539-2605
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Puni tekst: hrvatski pdf 211 Kb
str. 48-57
preuzimanja: 410
citiraj
APA 6th Edition
Babić, I., Jeromel, A. i Jagatić Korenika, A.M. (2021). Utjecaj kvasaca Saccharomyces cerevisiae i Lachancea thermotolerans na kemijski sastav vina sorte ´Frankovka´. Glasnik Zaštite Bilja, 44. (5.), 48-57. https://doi.org/10.31727/gzb.44.5.7
MLA 8th Edition
Babić, Iva, et al. "Utjecaj kvasaca Saccharomyces cerevisiae i Lachancea thermotolerans na kemijski sastav vina sorte ´Frankovka´." Glasnik Zaštite Bilja, vol. 44., br. 5., 2021, str. 48-57. https://doi.org/10.31727/gzb.44.5.7. Citirano 21.11.2024.
Chicago 17th Edition
Babić, Iva, Ana Jeromel i Ana Marija Jagatić Korenika. "Utjecaj kvasaca Saccharomyces cerevisiae i Lachancea thermotolerans na kemijski sastav vina sorte ´Frankovka´." Glasnik Zaštite Bilja 44., br. 5. (2021): 48-57. https://doi.org/10.31727/gzb.44.5.7
Harvard
Babić, I., Jeromel, A., i Jagatić Korenika, A.M. (2021). 'Utjecaj kvasaca Saccharomyces cerevisiae i Lachancea thermotolerans na kemijski sastav vina sorte ´Frankovka´', Glasnik Zaštite Bilja, 44.(5.), str. 48-57. https://doi.org/10.31727/gzb.44.5.7
Vancouver
Babić I, Jeromel A, Jagatić Korenika AM. Utjecaj kvasaca Saccharomyces cerevisiae i Lachancea thermotolerans na kemijski sastav vina sorte ´Frankovka´. Glasnik Zaštite Bilja [Internet]. 2021 [pristupljeno 21.11.2024.];44.(5.):48-57. https://doi.org/10.31727/gzb.44.5.7
IEEE
I. Babić, A. Jeromel i A.M. Jagatić Korenika, "Utjecaj kvasaca Saccharomyces cerevisiae i Lachancea thermotolerans na kemijski sastav vina sorte ´Frankovka´", Glasnik Zaštite Bilja, vol.44., br. 5., str. 48-57, 2021. [Online]. https://doi.org/10.31727/gzb.44.5.7
Preuzmi JATS datoteku
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi učinke primjene različitih sojeva kvasaca Saccharomyces cerevisiae i Lachancea thermotolerans na osnovni kemijski sastav, koncentracije pojedinačnih organskih kiselina, fenolnih spojeva i glicerola u vinu. U istraživanju provedenom 2018. godine, grožđe sorte ´Frankovka´ korišteno je za fermentacije s komercijalnim sojevima kvasca Saccharomyces cerevisiae (Uvaferm BDX™ i Ionys WF™) i sekvencijalnu inokulaciju s Lachancea thermotolerans (Laktia™) u ulozi startera, te Uvaferm BDX™ kvasca, čija je uloga bila provesti fermentaciju do kraja. Rezultati potvrđuju utjecaj kvasca Uvaferm BDX™ na pojačanu ekstrakciju antocijana i tanina, te utjecaj kvasca Ionys™ na povećanu sintezu glicerola u vinu. Iako je došlo do zastoja u fermentaciji, potvrđen je učinak sekvencijalne inokulacije na povećanje ukupne kiselosti te boju i strukturu vina temeljem više koncentracije ukupnih fenola što potencijalno može opravdati njenu primjenu u ekstremno toplim godinama ili toplim klimatima.
Ključne riječi
fenolni spojevi; ´Frankovka´; ne-Saccharomyces kvasci; sekvencijalna fermentacija; ukupna kiselost
Hrčak ID:
266162
URI
https://hrcak.srce.hr/266162
Datum izdavanja:
15.10.2021.
Podaci na drugim jezicima:
engleski
Posjeta: 1.454
*