Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

Ne samo ukras nego i simbol. Razmišljanja o nalazima keramičkih utega u Tiluriju

Zrinka Šimić-Kanaet orcid id orcid.org/0000-0001-6190-8344 ; Sveučilište u Zagrebu, Filozofski fakultet, Odsjek za arheologiju, Zagreb, Hrvatska
Vinka Matijević ; Sveučilište u Zagrebu, Filozofski fakultet, Odsjek za arheologiju, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 7.273 Kb

str. 107-128

preuzimanja: 121

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 7.273 Kb

str. 107-128

preuzimanja: 124

citiraj


Sažetak

Tijekom istraživanja na velikom broju arheoloških lokaliteta iz različitih perioda, od kasnoneolitičkih preko kasnobrončanodobnih do halštatskih, latenskih i ranorimskih vremena, u različitim kontekstima, izdvojeni su i keramički utezi. Takvi predmeti obično su pronalaženi u skupinama, linijski poslagani, čime predstavljaju jedini ostatak koji se direktno može povezati s njihovom osnovnom funkcijom – tkanjem, i radionicama, odnosno stambenim objektima u kojima se izrađivala tkanina. Vertikalni tkalački stan dobro je poznat iz istraživanja i etnografskih studija. Međutim, funkcija različitih oblika, veličina i mase utega u antici nije dovoljno istražena i ne može se uvijek izvesti izravno iz arheoloških i etnografskih podataka.
U radu su izdvojeni i prvi put objavljeni keramički utezi dokumentirani tijekom sustavnih arheoloških istraživanja rimskog legijskog logora Tilurija, smještenog na području sela Gardun pokraj Trilja. U istraživanjima, koja traju od 1997. godine, zabilježeno je 12 utega piramidalnog oblika, ali različite veličine, mase, fakture, boje i ukrasnih motiva. Najviše ih je (devet primjeraka) pronađeno u različitim slojevima na sondi D, na kojoj se istražuju vojničke spavaonice iz 1. st. Još su dva utega zabilježena na sondi Z te jedan na sondi A. Nalazi utega ukazuju na proizvodnju tkanine za potrebe logora. No ne može se isključiti ni njihova sekundarna funkcija na primjeru utega s reljefnim prikazom. Na izdvojenom utegu vidljiv je prikaz triju „munja“ skupljenih u snop. Taj motiv najčešće se vezuje za Jupitera i njegovu simboliku vrhovnog boga – gromovnika. Pojava i štovanje Jupiterova kulta u Tiluriju očekivana je s obzirom na prisutnost vojske u tom kraju i ranije je potvrđena nalazima žrtvenika posvećenih tome božanstvu, ali tek će daljnja arheološka istraživanja potvrditi ili opovrgnuti tu simboliku.

Ključne riječi

keramički uteg; Tilurij; vojska; simbol; Jupiter; munja

Hrčak ID:

266601

URI

https://hrcak.srce.hr/266601

Datum izdavanja:

2.12.2021.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 743 *