Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

“Catalogus episcoporum ecclesiae Nonensis” zadarskog kanonika Ivana A. Gurata

Zvjezdan Strika ; Augsburg


Puni tekst: hrvatski pdf 655 Kb

str. 59-150

preuzimanja: 2.971

citiraj


Sažetak

U ovom prilogu povijesti Ninske biskupije po prvi put je editirana kronotaksa ninskih prvosvećenika, koju je u Notizie sulla chiesa di Nona, Ecclesia Nonensis sive Aenonensis priredio zadarski kanonik Ivan A. Gurato (1804.–1874.). Spis je danas pohranjen u Znanstvenoj knjižnici u Zadru, sign. 16519, Ms 448. Naslov ukazuje na činjenicu kako Guratov spis nije jedinstveno djelo, pisano s nakanom prikazivanja povijesti Ninske biskupije, nego je u njemu prikupljen raznovrsni materijal o toj Crkvi.
U prvom je dijelu najprije skrenuta pozornost na biografiju i spisateljsko–prepisivačku djelatnost samog autora. Nije, pak, bila namjera iznositi sve pojedinosti, nego samo ukazati na važnost i značenje cijelog opusa Ivana A. Gurata za zadarsko-ninsku prošlost, ali isto tako i za povijest hrvatskog naroda. Sam naslov studije Catalogus episcoporum... ukazuje na središnju temu, važnost kronotakse ninskih prvosvećenika u starijoj, ali isto tako i u novijoj historiografiji počevši s Farlatijevom Poviješću Ilirika, preko Carla F. Binachija, pa sve do najnovijeg redoslijeda koji je priređen u Šematizmu Zadarske nadbiskupije. Doduše, Guratova kronotaksa nije potpuna i u njoj se odmah zapažaju praznine, Ipak, ona doprinosi boljem poznavanju razvoja crkvenih struktura Nina i Ninske biskupije. Njezina se veličina ne sastoji samo u kronološkom nizanju imena pojedinih biskupa, nego puno više u tome što ju je pokušao pročistiti od naslaga srednjovjekovnih kronika. Istodobno je autor ukazao na važnost arhivskog materijala dostupnog u raznim arhivima i njih je na str. 35. naveo poimence.
Kritičkom zahvatu prethodi kratki pregled povijesnog osnutka Ninske biskupije, formuliran dvojbom “osnutak ili obnova”. Time se želi ukazati kako historiografija o tom problemu još nije izrekla posljednju riječ. Ninska biskupija nije bila osnovana odmah po kristijanizaciji Hrvata nego je kao institucija postojala znatno ranije. Stoga je moguće da je ime ponekog biskupa, koje donosi Carlo F. Bianchi, stvarno i postojalo, samo danas nisu dostupni nikakvi povijesni podatci. Ivan A. Gurato polazi od biskupa Teodozija, kojega smatra prvim biskupom Nina i navodi kronološki imena drugih biskupa do Grgura Parčića. Na odvojenim stranicama donio je Ivan A. Gurato još i kratke podatke o dvojici ninskih biskupa, Ivanu Krstitelju Juriliću i Josipu Grguru Žuviću. Posljednji spomenuti biskup uzdignut je 1807. godine na Katedru zadarskih nadbiskupa i poslije njega više nije nitko imenovan rezidencijalnim biskupom Ninske crkve. Reorganizacijom biskupija u Dalmaciji ukinuta je 1828. godine Ninska biskupija i njen teritorij je praktično priključen Zadarskoj nadbiskupiji.

Ključne riječi

Catalogus episcoporum, Nin, Zadar, kanonik A. Gurato

Hrčak ID:

26682

URI

https://hrcak.srce.hr/26682

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 4.264 *