Stručni rad
PRIRODNO VALJENJE DOMAĆE PERADI
M. Ostović
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, 10000 Zagreb
Ž. Pavičić
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, 10000 Zagreb
T. Balenović
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, 10000 Zagreb
Anamaria Ekert Kabalin
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, 10000 Zagreb
Sažetak
Prirodno inkubiranje jaja domaće peradi podrazumijeva nasađivanje određenog broja jaja pojedine vrste peradi pod raskvocalu jedinku iste ili druge vrste peradi. Ovisno o vrsti, inkubiranje jaja traje različito dugo. Podmladak se najčešće vali u proljetnim i ljetnim mjesecima, optimalnom vremenu valjenja. Izbor kvočke, kvaliteta te broj jaja, koji će se staviti pod kvočku, preduvjet su svakog uspješnog inkubiranja. Smještajni uvjeti, hranidba, te postupak s kvočkama tijekom inkubiranja jaja utjecat će na konačne proizvodne rezultate. Prirodno valjenje danas jedino prakticiraju rijetka seoska domaćinstva, uzgajivači ukrasnih pasmina peradi i hobisti, te se provodi i s ciljem oplemenjivanja pasmina za proizvodnju kvalitetnijeg i otpornijeg podmladka.
Ključne riječi
domaća perad; jaja; prirodno valjenje; podmladak
Hrčak ID:
26708
URI
Datum izdavanja:
15.9.2008.
Posjeta: 8.301 *