Stručni rad
https://doi.org/10.31727/gzb.44.6.11
Biofortifikacija selenom
Nikolina Sabo
orcid.org/0000-0002-1334-9733
; Odjel za biologiju, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Hrvatska
Rosemary Vuković
; Odjel za biologiju, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Hrvatska
Ana Vuković
; Odjel za biologiju, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Hrvatska
Ivna Štolfa Čamagajevac
orcid.org/0000-0002-6052-6624
; Odjel za biologiju, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Hrvatska
Puni tekst: hrvatski pdf 622 Kb
str. 101-108
preuzimanja: 487
citiraj
APA 6th Edition
Sabo, N., Vuković, R., Vuković, A. i Štolfa Čamagajevac, I. (2021). Biofortifikacija selenom. Glasnik Zaštite Bilja, 44. (6.), 101-108. https://doi.org/10.31727/gzb.44.6.11
MLA 8th Edition
Sabo, Nikolina, et al. "Biofortifikacija selenom." Glasnik Zaštite Bilja, vol. 44., br. 6., 2021, str. 101-108. https://doi.org/10.31727/gzb.44.6.11. Citirano 27.11.2024.
Chicago 17th Edition
Sabo, Nikolina, Rosemary Vuković, Ana Vuković i Ivna Štolfa Čamagajevac. "Biofortifikacija selenom." Glasnik Zaštite Bilja 44., br. 6. (2021): 101-108. https://doi.org/10.31727/gzb.44.6.11
Harvard
Sabo, N., et al. (2021). 'Biofortifikacija selenom', Glasnik Zaštite Bilja, 44.(6.), str. 101-108. https://doi.org/10.31727/gzb.44.6.11
Vancouver
Sabo N, Vuković R, Vuković A, Štolfa Čamagajevac I. Biofortifikacija selenom. Glasnik Zaštite Bilja [Internet]. 2021 [pristupljeno 27.11.2024.];44.(6.):101-108. https://doi.org/10.31727/gzb.44.6.11
IEEE
N. Sabo, R. Vuković, A. Vuković i I. Štolfa Čamagajevac, "Biofortifikacija selenom", Glasnik Zaštite Bilja, vol.44., br. 6., str. 101-108, 2021. [Online]. https://doi.org/10.31727/gzb.44.6.11
Preuzmi JATS datoteku
Sažetak
Selen (Se) je mikronutrijent koji se u prirodi pojavljuje u tragovima, ali u brojnim organskim i anorganskim oblicima. Primijenjen u odgovarajućim koncentracijama ima brojne pozitivne učinke na organizme, dok izloženost prekomjernim koncentracijama Se vodi ka toksičnosti i oksidacijskom stresu. Količina Se koja se dnevno unosi prehranom odraz je zastupljenosti elementa u tlu. Na svjetskoj razini prevladavajući je udio područja siromašnih Se, stoga se pojavljuje i velik broj oboljelih od malnutricije. Obećavajuće rješenje problema je biofortifikacija usjeva, ponajprije pšenice, jedne od najzastupljnijih žitarica u prehrani ljudi. Biofortifikacija usjeva poboljšava kvalitetu prehrambenih proizvoda uslijed povećanja koncentracije bioraspoloživog Se, a na područjima siromašnim Se najčešći izbor je agronomska biofortifikacija.
Ključne riječi
biofortifikacija; selen; antioksidacijski učinak; malnutricija; pšenica
Hrčak ID:
267641
URI
https://hrcak.srce.hr/267641
Datum izdavanja:
15.12.2021.
Podaci na drugim jezicima:
engleski
Posjeta: 1.330
*