Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Zelena knjižnica Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Lana Zrnić
Elvira Gotal
Jasmina Sočo
Blaženka Klemar Bubić


Puni tekst: hrvatski pdf 4.334 Kb

str. 425-442

preuzimanja: 232

citiraj


Sažetak

Cilj. Cilj je rada upoznati javnost, ponajprije knjižničarsku zajednicu, s programima Zelene knjižnice Filozofskog fakulteta u Zagrebu, realiziranima od 2018. do 2021. godine, koji ističu važnost usvajanja vještina i znanja o ekološkoj tematici radi podizanja svijesti o važnosti zaštite okoliša i održivom razvoju te promidžbe među korisnicima Knjižnice Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Pristup. U ovom će se radu obrazložiti teorijska i praktična primjena programa namijenjenih zaštiti okoliša i poticanja održivog razvoja društva u visokoškolskoj knjižnici, Knjižnici Filozofskog fakulteta u Zagrebu i razmotriti kako se mogu uklopiti u programe drugih visokoškolskih knjižnica i fakulteta.

Rezultati. U radu su prikazani različiti načini obrazovanja korisnika knjižnice o važnosti održivog razvoja i zaštiti okoliša od ožujka 2018. do ožujka 2021. godine. Rad je prepoznat i u stručnim, međunarodnim krugovima: Knjižnica Filozofskog fakulteta u Zagrebu prva je hrvatska knjižnica označena na IFLA-inoj stranici SDG Stories Map – IFLA Map of the World.

Praktična primjena. Zelena knjižnica Filozofskog fakulteta organizira aktivnosti usmjerene zaštiti okoliša i poticanja održivog razvoja društva, namijenjene prvenstveno vlastitim korisnicima, ali i široj javnosti. Programi studija Filozofskog fakulteta pružaju brojne mogućnosti uklapanja zelenih tema u obliku otvorene nastave u smislu suradnje sa znanstvenim, nastavnim i nenastavnim osobljem Fakulteta, kao i sa znanstvenicima s drugih institucija i fakulteta te s drugim ustanovama i udrugama koje se bave srodnim temama.

Društveni značaj. Cilj je svih aktivnosti širenje svijesti o održivom razvoju i društvu jer poticanje i osvještavanje problema vezanih uz zelene teme utječu na osobni razvoj sudionika programa podižući svijest o nužnosti zaštite okoliša. Uska suradnja knjižničara, profesora, studenata i vanjskih suradnika omogućuje bržu i kvalitetniju implementaciju saznanja u svakodnevni život. Održane aktivnosti Zelene knjižnice Filozofskog fakulteta mogu potaknuti druge knjižnice kako implementirati zelene teme u programe korisne lokalnoj zajednici.

Originalnost. Originalnost programa Zelene knjižnice Filozofskog fakulteta proizlazi iz želje da se na Filozofskom fakultetu, koji je društveno-humanističkog usmjerenja, prepozna potencijal zelenih tema, koje su most su između društvenih i prirodnih znanosti, čime je stavljen naglasak na to koliko je čovjek povezan s prirodom kroz vjerovanja, običaje, književnost i jezik.

Ključne riječi

Filozofski fakultet Zagreb, međuinstitucijska suradnja, održivi razvoj, visokoškolska knjižnica, zaštita okoliša, zelena knjižnica

Hrčak ID:

269711

URI

https://hrcak.srce.hr/269711

Datum izdavanja:

30.12.2021.

Posjeta: 706 *