Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.24141/1/8/1/9

Navike, znanje i stavovi o spolnosti adolescenata Brodsko-posavske županije

Valentina Koporčić ; Opća bolnica Pula, Pula, Hrvatska ; Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Medicinski fakultet, Studij sestrinstva, Pula Hrvatska
Željko Jovanović orcid id orcid.org/0000-0003-0476-9303 ; Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Medicinski fakultet, Studij sestrinstva, Pula Hrvatska ; Sveučilište u Rijeci, Fakultet zdravstvenih studija, Rijeka, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 265 Kb

str. 97-108

preuzimanja: 349

citiraj


Sažetak

Cilj rada: Adolescencija je razvojna faza tijekom koje pojedinci počinju učvršćivati osjećaj identiteta, obilježen autonomnim funkcioniranjem koje će dovesti do neovisnog života uz održavanje sigurnih veza s obitelji, vršnjacima i širom zajednicom te spolnog sazrijevanja. Cilj je ovog rada ispitati i usporediti znanje, stavove i navike o spolnosti adolescenata te utvrditi postoje li razlike između učenika medicinske škole i gimnazije.

Metode rada: Analiza je provedena anonimnim anketnim upitnikom od 27 pitanja općeg karaktera te pitanjima navika, ponašanja, znanja i stavova povezanih sa spolnošću. U istraživanje su uključeni učenici Srednje medicinske škole i Gimnazije „Matija Mesić” u Slavonskom Brodu u dobi od 17 do 20 godina. Sudjelovalo je 100 učenika; od toga ukupno 72 djevojke i 28 mladića.

Rezultati: Dobiveni podaci pokazuju da je 59 % anketiranih stupilo u spolni odnos. Tek 17 % ispitanika pokazalo je visoku razinu znanja koje se odnosi na spolnost i prevenciju rizičnih ponašanja. Većina ispitanika (65 %) smatra da bi besplatni kontraceptivi smanjili broj neželjenih trudnoća i spolno prenosivih bolesti, dok gotovo svi (91 %) smatraju da je zdravstveni odgoj potreban u školama.

Zaključak: Većina ispitanika stupila je u spolne odnose, češće oni iz medicinske škole, a najčešći je razlog prvog stupanja u spolni odnos ljubav. Gotovo svi ispitanici upotrebljavaju kontracepciju. Znanje ispitanika o spolnosti, posebno gimnazijalaca, na nezadovoljavajućoj je razini. Ispitanice imaju znatno jasnije stavove protiv abortusa od muških ispitanika. Većina ispitanika želi zdravstveni odgoj u školama.

Ključne riječi

adolescenti; navike; znanja; stavovi; spolnost

Hrčak ID:

271961

URI

https://hrcak.srce.hr/271961

Datum izdavanja:

3.2.2022.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 974 *