Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

SELEKCIJA AUTOHTONIH SOJEVA KVASACA IZOLIRANIH SA CV. TRAMINAC MIRISAVI IZ ILOČKOG VINOGORJA

Dora DUJMOVIĆ ; Department of microbiology, Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Svetošimunska 25, 10 000 Zagreb, Croatia
Katarina BABIĆ ; Department of microbiology, Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Svetošimunska 25, 10 000 Zagreb, Croatia
Ana JEROMEL ; Department of viticulture and enology, Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Svetošimunska 25, 10 000 Zagreb, Croatia
Sulejman REDŽEPOVIĆ ; Department of microbiology, Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Svetošimunska 25, 10 000 Zagreb, Croatia
Bernard KOZINA ; Department of viticulture and enology, Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Svetošimunska 25, 10 000 Zagreb, Croatia
Lucilla IACUMIN ; Department of Food Science, Faculty of Agriculture, University of Udine, Via Marangoni 33, 33100 Udine, Italy
Sandi ORLIĆ ; Department of microbiology, Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Svetošimunska 25, 10 000 Zagreb, Croatia


Puni tekst: hrvatski pdf 270 Kb

str. 323-328

preuzimanja: 445

citiraj


Sažetak

Ukupno 36 autohtonih sojeva koji pripadaju skupini Saccharomyces sensu stricto izolirano je sa kultivara Traminac mirisavi iz Iločkog vinogroja sa svrhom primjene u proizvodnji vrhunskih vina. Nakon provedene mikrofermentacije određena je koncentracija alkohola i hlapivih kiselina u dobivenim vinima te mogućnost sinteze enzima pektinaze i ß-glukozidaze, sinteze sumporovodika, te killer karakter kod izdvojenih sojeva kvasaca. Rezultatima selekcije bilo je
moguće izdvojiti sojeve RO 1344, RO 1351 i RO 1364 koje bi trebalo ispitati u uvjetima podruma.

Ključne riječi

selekcija sojeva; vino; Saccharomyces; Traminac mirisavi

Hrčak ID:

27351

URI

https://hrcak.srce.hr/27351

Datum izdavanja:

28.7.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.103 *