Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

https://doi.org/10.31306/s.64.1.7

Prepoznavanje COVID-19 kao profesionalne bolesti u zemljama Europske unije

Ivana Krišto ; Grad Zagreb, Zagreb, Hrvatska
Cvetan Kovač ; Nezavisni hrvatski sindikati, Zagreb, Hrvatska
Marinko Đ. Učur ; Rijeka, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 766 Kb

str. 63-76

preuzimanja: 554

citiraj


Sažetak

Određena tijela u Europskoj uniji nastoje odrediti povezanost bolesti COVID-19 s radnim mjestom i/ili određenom gospodarskom djelatnošću. Veoma složeno (interdisciplinarno) pitanje i odnos je priznavanje (s aspekta zaštite zdravlja i sigurnosti na radu) COVID -19 profesionalnog podrijetla, kao: same profesionalne bolesti, samo ozljede na radu, ozljede na radu ili profesionalne bolesti (prema nacionalnim kriterijima pojedinih država) te bez točne (preciznije) odrednice radi li se o profesionalnoj bolesti ili ozljedi na radu, bez obzira što je „profesionalnog podrijetla“. Stavovi i rješenja u pojedinim državama članicama EU-a različita su.
Pored zdravstvenih, i drugi radnici (u različitim djelatnostima) izloženi su riziku od zaraze SARS CoV-2 virusom i obolijevanju od COVID-19 bolesti (više ili manje rizične kategorije). U pitanju je profesionalni rad i visokorizične profesije prema epidemiološkim, kliničkim, anamnestičkim i posrednim dokazima. Bitna je profesionalna izloženost navedenom riziku. Dokazi moraju biti nedvojbeni i specifičniji od onih koji „dokumentiraju“ ozljedu na radu ili drugu bolest u vezi s radom (klinička manifestacija bolesti, laboratorijski, higijenski i drugi pregledi, ozbiljne komplikacije, specifični simptomi, trajanje simptoma, intenzitet i drugi dijagnostički postupci). Postupak je složen (po subjektima, radnicima i rokovima), a propisan je heterogenim normama države.
Snagom svojeg organiziranja i postupanja, a u skladu s evidentnom situacijom u pandemiji bolesti COVID-19 odnosno SARS CoV-2 virusom, EU treba utvrditi jedinstvene („zajedničke“) kriterije za priznavanje COVID-19 bolesti profesionalnom bolešću. To je ujedno i sadržaj ovog rada.

Ključne riječi

pandemija, EU, kriteriji, COVID-19, proglašenje profesionalne bolesti

Hrčak ID:

274933

URI

https://hrcak.srce.hr/274933

Datum izdavanja:

5.4.2022.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.133 *