Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.11608/sgnj.27.1.2

Usporedba kvalitete života pacijenata s kroničnim ranama u domovima za starije i nemoćne i u ustanovama za zdravstvenu njegu u kući

Andrijana Rašo ; Opća bolnica Zadar, 23 000 Zadar, Bože Peričića 5, Hrvatska
Željka Cindrić ; Ustanova za zdravstvenu njegu i rehabilitaciju Cindrić, 47 300 Ogulin, A. Šenoe 12; Hrvatska
Karolina Vižintin ; Opća bolnica Karlovac, Ravnateljstvo, Andrije Štampara 3, 47 000 Karlovac, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 156 Kb

str. 14-23

preuzimanja: 225

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 156 Kb

str. 14-23

preuzimanja: 94

citiraj


Sažetak

Cilj: Cilj je ovog istraživanja usporediti kvalitetu života pacijenata s kroničnim ranama u domovima za starije i nemoćne i ustanovama za zdravstvenu njegu u kući.
Metode: U uzorak je bilo uključeno 50 pacijenata iz doma za starije i nemoćne osobe te 50 pacijenata koje se njeguju u ustanovama za zdravstvenu njegu u kući, a radi se o namjernom kvotnom uzorku. Kao instrument istraživanja korišten je upitnik Quality of Life with Chronic Wounds – Wound-QoL Questionnaire.
Rezultati: Rezultati su pokazali da kronične rane umjereno negativno djeluju na pojedine aspekte života pacijenta. Smetnje vezane za pojedina područja kva- litete života bile su izraženije kod pacijenata u domovima za starije i nemoćne u odnosu na pacijente u ustanovama za zdravstvenu njegu u kući.
Zaključak: Kvaliteta života statistički je značajno bolja kod pacijenata u ustanovama za zdravstvenu njegu u kući, stoga se preporučuje primjena navedenog oblika zdravstvene njege u odnosu na institucionalnu skrb kad god je to moguće.

Ključne riječi

kvaliteta života; kronične rane; pacijent; ustanove

Hrčak ID:

275262

URI

https://hrcak.srce.hr/275262

Datum izdavanja:

14.4.2022.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 970 *