Pregledni rad
https://doi.org/10.26800/LV-144-supl1-15
Gastrointestinalne manifestacije alergije na hranu
Ranka Despot
; Klinika za dječje bolesti, Klinički bolnički centar Split
Vanda Žitko
; Klinika za dječje bolesti, Klinički bolnički centar Split
Antonia Jeličić Kadić
; Klinika za dječje bolesti, Klinički bolnički centar Split
Sažetak
Uvod: Nepoželjne ili štetne reakcije na hranu skupina su različitih pojava koje se manifestiraju nakon konzumacije neke hrane. Dijele se u dvije osnovne skupine; one čiji je patofiziološki mehanizam imunološka reakcija (alergije) i one bez imunološke osnovne (intolerancije). Cilj ovog rada je prikazati najčešće gastrointestinalne manifestacije na hranu. Metode: napravljen je pregled objavljene literature. Rezultati: Pojam “alergija na hranu” koristi se za označavanje imunološki posredovane nuspojave na antigene hrane. To uključuje alergiju na hranu posredovanu IgE (alergijske reakcije posredovane imunoglobulinima klase IgE), miješanu IgE i alergijske reakcije koje nisu posredovane imunoglobulinima E. Alergijske reakcije na hranu posredovane imunoglobulinima klase IgE (tip I alergijske reakcije) obično počinju u roku od nekoliko minuta do dva sata od trenutka uzimanja. Dvije različite
gastroinestinalne manifestacije ovog tipa reakcije; sindrom oralne alergije i anafilaksija. Alergije na hranu koje nisu posredovane IgE-om se manifestiraju kao subakutni i/ili kronični simptomi koji su tipično izolirani u gastrointestinalnom traktu i/ili koži. Gastrointestinalni alergijski poremećaji na hranu koji nisu posredovani imunoglobulinom E uključuju sindrom enterokolitisa izazvanog bjelančevinama hranom, enteropatiju izazvanu bjelančevinama iz hrane i alergijski proktokolitis izazvan bjelanečvinama iz hrane. U literaturi se ponekad u ovu skupinu ubraja i celijakija/dermatitis herpetiformis i nedostatak željeza kao posljedica alergije na bjelančevine kravljeg mlijeka. Zaključak: Ovaj rad se usmjerio na prikaz gastrointestinalni manifestacija alergija čija je incidencija u porastu i predstavljaju značajan javnozdravstveni problem.
Ključne riječi
Hrčak ID:
275718
URI
Datum izdavanja:
24.4.2022.
Posjeta: 3.075 *