Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.26800/LV-144-supl1-15

Gastrointestinalne manifestacije alergije na hranu

Ranka Despot ; Klinika za dječje bolesti, Klinički bolnički centar Split
Vanda Žitko ; Klinika za dječje bolesti, Klinički bolnički centar Split
Antonia Jeličić Kadić ; Klinika za dječje bolesti, Klinički bolnički centar Split


Puni tekst: hrvatski pdf 1.386 Kb

str. 99-103

preuzimanja: 1.712

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 1.386 Kb

str. 99-103

preuzimanja: 264

citiraj


Sažetak

Uvod: Nepoželjne ili štetne reakcije na hranu skupina su različitih pojava koje se manifestiraju nakon konzumacije neke hrane. Dijele se u dvije osnovne skupine; one čiji je patofiziološki mehanizam imunološka reakcija (alergije) i one bez imunološke osnovne (intolerancije). Cilj ovog rada je prikazati najčešće gastrointestinalne manifestacije na hranu. Metode: napravljen je pregled objavljene literature. Rezultati: Pojam “alergija na hranu” koristi se za označavanje imunološki posredovane nuspojave na antigene hrane. To uključuje alergiju na hranu posredovanu IgE (alergijske reakcije posredovane imunoglobulinima klase IgE), miješanu IgE i alergijske reakcije koje nisu posredovane imunoglobulinima E. Alergijske reakcije na hranu posredovane imunoglobulinima klase IgE (tip I alergijske reakcije) obično počinju u roku od nekoliko minuta do dva sata od trenutka uzimanja. Dvije različite
gastroinestinalne manifestacije ovog tipa reakcije; sindrom oralne alergije i anafilaksija. Alergije na hranu koje nisu posredovane IgE-om se manifestiraju kao subakutni i/ili kronični simptomi koji su tipično izolirani u gastrointestinalnom traktu i/ili koži. Gastrointestinalni alergijski poremećaji na hranu koji nisu posredovani imunoglobulinom E uključuju sindrom enterokolitisa izazvanog bjelančevinama hranom, enteropatiju izazvanu bjelančevinama iz hrane i alergijski proktokolitis izazvan bjelanečvinama iz hrane. U literaturi se ponekad u ovu skupinu ubraja i celijakija/dermatitis herpetiformis i nedostatak željeza kao posljedica alergije na bjelančevine kravljeg mlijeka. Zaključak: Ovaj rad se usmjerio na prikaz gastrointestinalni manifestacija alergija čija je incidencija u porastu i predstavljaju značajan javnozdravstveni problem.

Ključne riječi

ALERGIJE NA HRANU, GASTROINTESTINALNE MANIFESTACIJE, IMUNOLOŠKA REAKCIJA, IgE POSREDOVANO, NE-IgE POSREDOVANO

Hrčak ID:

275718

URI

https://hrcak.srce.hr/275718

Datum izdavanja:

24.4.2022.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.075 *