Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Analiza propovijedi blaženog Alojzija Stepinca o Presvetom Srcu Isusovu

Juraj Batelja ; Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 194 Kb

str. 301-319

preuzimanja: 802

citiraj


Sažetak

Zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac je kao zatočenik u zatvoru u Lepoglavi sastavio zbirku homilija: Propovijedi o Presvetom Srcu Isusovu. U ovom se članku donosi analiza teoloških misli i pastoralnih poticaja koji ih obilježavaju. Nose biljeg vremena u kojemu su nastale, svojstven stil i jezik, a istražuje se i predočuje njihova struktura te autobiografska prepoznatljivost samoga autora.
Istraživanje sadržaja samih propovijedi uvodi u autorovu jasnoću vjere u Isusa, utjelovljenu riječ Božju, njegov odnos prema Nebeskom Ocu i njegovu poslušnost volji Očevoj koja je u središtu njegova poslanja u povijesti spasenja ljudskoga roda, a donijelo je novi pogled na ljudsku vremenitost i vječnost.
Iako je nadbiskup Stepinac bio nasilno odvojen od svoga stada i iako su mu bila nedostupna teološka vrela, ipak je u ovoj zbirci propovijedi predao Crkvi baštinu vrijednu znanstvenog istraživanja i nalaženja opravdanih razloga čašćenja Srca Isusova te dragocjeno vrelo za pastoralni rad. Oni, dok pronose Božju slavu, otkrivaju Nadbiskupov odgovor na poziv kršćanskog usavršavanja, jer „kroz pobožnost Isusovome Srcu i moleći litanije Srca Isusova oblikujemo svoju vjeru u to Srce kao znamen Božje ljubavi prema čovjeku“, i utiru put kojim svaki čovjek može prispjeti do svetosti i slave neba.

Ključne riječi

Kristovo utjelovljenje; objava Boga kao Oca; Isusovo božanstvo i čovještvo; čovjek – slika Božja; Isusovo smilovanje; ljudska nezahvalnost; Srce Isusovo – znak ljubavi; litanije i pobožnosti u čast Srca Isusova

Hrčak ID:

27618

URI

https://hrcak.srce.hr/27618

Datum izdavanja:

13.10.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.159 *