Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.48188/hczz.2.1.1

Utjecaj vjere na poimanje kvalitete života kod osoba s poremećajima živčanog sustava

Ana Jeličić orcid id orcid.org/0000-0003-0093-9029 ; Sveučilišni odjel za forenzične znanosti Sveučilišta u Splitu, Split, Hrvatska
Tea Grgić ; Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju „Biokovka“, Makarska, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 456 Kb

str. 4-15

preuzimanja: 530

citiraj


Sažetak

CILJ: Glavni cilj ovog istraživanja je utvrditi utjecaj vjere (i drugih dimenzija religioznosti) na subjektivnu procjenu opće kvalitete života i ukupnog zadovoljstva kvalitetom života kod neuroloških pacijenata koji su po svojoj vjeroispovijesti kršćani.
METODE: Šezdeset neuroloških pacijenata tijekom rehabilitacije u specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju sudjelovalo je u istraživanju metodom anketnog upitnika. Korištena su tri upitnika: upitnik religioznosti, koji ima tri dimenzije, upitnik zadovoljstva kvalitetom života na sedam domena za odrasle (PWI) te upitnik koji sadrži jedno pitanje o zadovoljstvu kvalitetom života u cjelini.
REZULTATI: Duhovna dimenzija religioznosti ispitana je upotrebom osam čestica. Najveća razina utvrđena je kod čestice „Osjećam se vjernikom“, a najmanja kod „Zbog svoje vjere spreman sam na odricanja i žrtvu“. Najveća razina religioznosti utvrđena je kod obredne dimenzije, zatim kod duhovne, a najmanja kod dimenzije utjecaja vjere na ponašanje. Na temelju tri promatrane dimenzije religioznosti, zaključak je da kod ispitanih neuroloških pacijenata prevladava vrlo visoka razina religioznosti. Što se tiče zadovoljstva kvalitetom života na sedam domena, najzadovoljniji su odnosima s bližnjima, a najmanje su zadovoljni zdravljem. Zadovoljstvo kvalitetom života pokazalo se vrlo visokim kod oba mjerena upitnika. Testiranjem povezanosti religioznosti I (duhovne dimenzije) i zadovoljstva kvalitetom života na sedam domena te testiranjem povezanosti religioznosti I sa zadovoljstvom kvalitete života u cjelini, nije utvrđena povezanost. Testiranjem povezanosti između zadovoljstva životom na sedam domena i zadovoljstva kvalitetom života u cjelini utvrđena je pozitivna, umjerena i statistički značajna povezanost.
ZAKLJUČAK: Na osnovu rezultata istraživanja zaključujemo da vjera može imati jedinstvenu ulogu u percepciji kvalitete života oboljelih te bi trebala postati dio standardne skrbi u liječenju pojedinca.

Ključne riječi

vjera; duhovnost; zdravlje; bolest; kvaliteta života; patnja

Hrčak ID:

277559

URI

https://hrcak.srce.hr/277559

Datum izdavanja:

3.5.2022.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 982 *