GLASILO FUTURE, Vol. 3 No. 4, 2020.
Stručni rad
https://doi.org/10.32779/gf.3.4.1
Tehnologija dorade i skladištenja maka
Ana Matin
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za poljoprivrednu tehnologiju, skladištenje i transport, Zagreb,
Tajana Krička
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za poljoprivrednu tehnologiju, skladištenje i transport, Zagreb,.
Emilija Friganović
; Veleučilište "Marko Marulić" u Kninu, Knin.
Dino Tučić
; Završeni student preddiplomskog studija Biljne znanosti.
Mateja Grubor
orcid.org/0000-0001-6374-5753
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za poljoprivrednu tehnologiju, skladištenje i transport, Zagreb,
Sažetak
Mak je uvriježeni zajednički naziv za nekoliko vrsta iz roda Papaver, porodice Papaveraceae, od kojih je komercijalno najvažnija Papaver somniferum L. koja se uzgaja radi proizvodnje opijuma, ulja i sjemenki. Upravo visoki sadržaj ulja u sjemenkama maka čini ga jako kvarljivim, stoga sjemenke nakon berbe treba odmah očistiti i osušiti iz razloga što se sjeme maka može skladištiti s najviše 8 % vlage. Skladišta u kojima se čuva sjeme moraju biti suha, prozračna i bez stranih mirisa, a sjeme zdravo, uniformne boje, veličine i oblika. Također je moguća i dodatna dorada maka mljevenjem, kondicioniranjem i prešanjem.
Ključne riječi
mak; dorada; čišćenje; sušenje; skladištenje.
Hrčak ID:
278150
URI
Datum izdavanja:
31.12.2020.
Posjeta: 849 *