Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

https://doi.org/10.32779/gf.3.4.1

Tehnologija dorade i skladištenja maka

Ana Matin ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za poljoprivrednu tehnologiju, skladištenje i transport, Zagreb,
Tajana Krička ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za poljoprivrednu tehnologiju, skladištenje i transport, Zagreb,.
Emilija Friganović ; Veleučilište "Marko Marulić" u Kninu, Knin.
Dino Tučić ; Završeni student preddiplomskog studija Biljne znanosti.
Mateja Grubor orcid id orcid.org/0000-0001-6374-5753 ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za poljoprivrednu tehnologiju, skladištenje i transport, Zagreb,


Puni tekst: hrvatski pdf 1.079 Kb

str. 1-12

preuzimanja: 213

citiraj


Sažetak

Mak je uvriježeni zajednički naziv za nekoliko vrsta iz roda Papaver, porodice Papaveraceae, od kojih je komercijalno najvažnija Papaver somniferum L. koja se uzgaja radi proizvodnje opijuma, ulja i sjemenki. Upravo visoki sadržaj ulja u sjemenkama maka čini ga jako kvarljivim, stoga sjemenke nakon berbe treba odmah očistiti i osušiti iz razloga što se sjeme maka može skladištiti s najviše 8 % vlage. Skladišta u kojima se čuva sjeme moraju biti suha, prozračna i bez stranih mirisa, a sjeme zdravo, uniformne boje, veličine i oblika. Također je moguća i dodatna dorada maka mljevenjem, kondicioniranjem i prešanjem.

Ključne riječi

mak; dorada; čišćenje; sušenje; skladištenje.

Hrčak ID:

278150

URI

https://hrcak.srce.hr/278150

Datum izdavanja:

31.12.2020.

Posjeta: 849 *