GLASILO FUTURE, Vol. 2 No. 5-6, 2019.
Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.32779/gf.2.5-6.3
Aromatski profil kupinovih vina
Tomislav Svalina
; Veleučilište "Marko Marulić" u Kninu, Knin.
Sara Nasić
; Veleučilište "Marko Marulić" u Kninu, Knin., Završena studentica.
Marko Šuste
; Veleučilište "Marko Marulić" u Kninu, Knin.
Žana Delić
; Veleučilište "Marko Marulić" u Kninu, Knin.
Emilija Friganović
; Veleučilište "Marko Marulić" u Kninu, Knin.
Mladenka Šarolić
; Veleučilište "Marko Marulić" u Kninu, Knin.
Boris Dorbić
; Veleučilište "Marko Marulić" u Kninu, Knin.
Sažetak
Cilj ovog rada je utvrditi razlike u kemijskom profilu aromatskih spojeva vina dobivenih od šumskih i kultiviranih kupina. Hlapljivi spojevi su izolirani metodom ekstrakcije vršnih para na krutoj fazi (HSSPME) korištenjem sivog vlakna s DVB/CAR/PDMS ovojnicom. Analiza izoliranih hlapljivih spojeva
provedena je pomoću vezanog sustava plinska kromatografija-masena spektrometrija (GC-MS). U uzorku vina od šumske kupine je identificirano 27 spojeva (ukupno 93,7 %), dok je kod uzorka vina od kultivirane kupine identificiran 21 spoj (ukupno 92,3 %). U vinu od šumskih kupina je prisutno
značajno više monoterpena i norizoprenoida koji su nositelji primarne arome kupine. U vinu od šumskih kupina je prisutno više viših alkohola, a kod vina od kultiviranih kupina više estera, stoga bi u tehnološkom postupku trebalo obratiti pažnju na temperaturu fermentacije koja je jedan od najbitnijih
čimbenika za nastanak ovih spojeva.
Ključne riječi
GC-MS, HS-SPME, hlapljivi spojevi, kupina, vino.
Hrčak ID:
279714
URI
Datum izdavanja:
31.12.2019.
Posjeta: 562 *