Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Oksidacija heksanola katalizirana cijelim stanicama pekarskog kvasca u vodenom i dvofaznom sustavu

Vlatka Matun
Ana Vrsalović Presečki


Puni tekst: hrvatski pdf 414 Kb

str. 58-67

preuzimanja: 98

citiraj


Sažetak

U ovom radu provedena je biokatalitička oksidacija heksanola pomoću cijelih stanica pekarskog kvasca. Reakcija je katalizirana enzimom alkohol dehidrogenazom (ADH) koji je u stanici kvasca odgovoran za reakciju redukcije acetaldehida. Enzim alkohol dehidrogenaza pripada skupini oksidoreduktaza, te je za provođenje reakcije oksidacije nužno prisustvo koenzima NAD+. Regeneracija koenzima se provodila dodatkom kisika koji omogućuje respiratornom lancu stanica kvasca nastajanje oksidiranog kofaktora. Reakcija oksidacije heksanola provedena je uz permeabilizirane i nepermeabilizirane stanicame u vodenom i dvofaznom (heksan-voda) sustavu. Postavljen je matematički model biokatalitičke oksidacije heksanola i regeneracije koenzima. Eksperimenti su provedeni u kotlastom reaktoru. Produkti biokatalitičke oksidacije heksanola katalizirane pekarskim kvascem su bili heksanal i heksan kiselina. U vodenom mediju postignuta je 100% konverzija heksanola kod permeabiliziranih i ne-permeabiliziranih stanica. Konverzija heksanola u dvofaznom mediju korištenjem ne-permeabiliziranih stanica je cca 40%, dok je s permeabiliziranim stanicama oko 50%. U svim slučajevima iskorištenje na heksanalu je bilo izuzetno nisko, a heksan kiselina je detektirana kao glavni produkt reakcije.

Ključne riječi

biotransformacija; heksanol; ,pekarski kvasac; alkohol dehidrogenaza; regeneracija NAD+; modeliranje

Hrčak ID:

281619

URI

https://hrcak.srce.hr/281619

Datum izdavanja:

25.1.2016.

Posjeta: 436 *