Izvorni znanstveni članak
Oksidacija heksanola katalizirana cijelim stanicama pekarskog kvasca u vodenom i dvofaznom sustavu
Vlatka Matun
Ana Vrsalović Presečki
Sažetak
U ovom radu provedena je biokatalitička oksidacija heksanola pomoću cijelih stanica pekarskog kvasca. Reakcija je katalizirana enzimom alkohol dehidrogenazom (ADH) koji je u stanici kvasca odgovoran za reakciju redukcije acetaldehida. Enzim alkohol dehidrogenaza pripada skupini oksidoreduktaza, te je za provođenje reakcije oksidacije nužno prisustvo koenzima NAD+. Regeneracija koenzima se provodila dodatkom kisika koji omogućuje respiratornom lancu stanica kvasca nastajanje oksidiranog kofaktora. Reakcija oksidacije heksanola provedena je uz permeabilizirane i nepermeabilizirane stanicame u vodenom i dvofaznom (heksan-voda) sustavu. Postavljen je matematički model biokatalitičke oksidacije heksanola i regeneracije koenzima. Eksperimenti su provedeni u kotlastom reaktoru. Produkti biokatalitičke oksidacije heksanola katalizirane pekarskim kvascem su bili heksanal i heksan kiselina. U vodenom mediju postignuta je 100% konverzija heksanola kod permeabiliziranih i ne-permeabiliziranih stanica. Konverzija heksanola u dvofaznom mediju korištenjem ne-permeabiliziranih stanica je cca 40%, dok je s permeabiliziranim stanicama oko 50%. U svim slučajevima iskorištenje na heksanalu je bilo izuzetno nisko, a heksan kiselina je detektirana kao glavni produkt reakcije.
Ključne riječi
biotransformacija; heksanol; ,pekarski kvasac; alkohol dehidrogenaza; regeneracija NAD+; modeliranje
Hrčak ID:
281619
URI
Datum izdavanja:
25.1.2016.
Posjeta: 743 *