Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.31298/sl.146.7-8.1

Enzimatska aktivnost šumskog tla u oštećenom šumskom ekosustavu obične jele s rebračom

Damir Ugarković ; Sveučilište u Zagrebu, Fakultet šumarstva i drvne tehnologije
Ivica Tikvić ; Sveučilište u Zagrebu, Fakultet šumarstva i drvne tehnologije
Ivana Grgurić ; Lički Osik
Ivan Perković ; Sveučilište u Zagrebu, Fakultet šumarstva i drvne tehnologije
Nataša Hulak ; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet
Vibor Roje ; Sveučilište u Zagrebu, Fakultet šumarstva i drvne tehnologije
Petar Šutalo ; Sveučilište u Zagrebu, Prirodoslovno-matematički fakultet'
Krešimir Popić ; Hrvatske šume d.o.o. Zagreb, Uprava šuma Podružnica Vinkovci, Šumarija Lipovac


Puni tekst: hrvatski pdf 1.087 Kb

str. 283-291

preuzimanja: 406

citiraj


Sažetak

Odumiranjem stabala mijenjaju se stanišne prilike u šumskom ekosustavu, uslijed čega dolazi do promjene mikroklime i mikrobiološke aktivnosti tla. Cilj ovoga istraživanja je utvrditi razlike u mikroklimi staništa te u enzimatskoj aktivnosti šumskog tla u trima šumskim progalama i trima šumskim sastojinama obične jele s rebračom (Blechno-Abietetum Ht. 1950). Od mikroklimatskih elemenata mjerene su temperatura zraka, temperatura tla, relativna vlažnost zraka i volumetrijska vlažnost tla. Za određivanje kemijskih svojstava tla te dehidrogenazne i proteolitičke aktivnosti tala prikupljeni su kompozitni uzorci tla s dubine od 0 do 10 cm. U šumskim progalama utvrđene su značajno više vrijednosti temperatura zraka i tla te značajno niže vrijednosti relativne vlažnosti zraka i volumetrijske vlažnosti tla nego u šumskoj sastojini. Provedenim istraživanjem nisu utvrđene značajne razlike u kemijskim svojstvima tala između šumskih progala i sastojina. Zbog nesignifikantnih promjena kemijskih karakteristika tla, nisu utvrđene značajne promjene u enzimatskoj aktivnosti tala u progalama u odnosu na šumske sastojine. Temperatura zraka i temperatura tla povezane su s dehidrogenaznom aktivnosti tala, dok su temperatura tla i volumetrijska vlažnost tla povezane s proteolitičkom aktivnosti tala u šumskim progalama. Kemijska su svoj­stva tla također imale značajan utjecaj na enzimatsku aktivnost, jer se povećanjem udjela organske tvari, dušika, humusa i ugljika u tlu povećava i enzimatska aktivnost šumskih tala. Najveće korelacije enzimatske aktivnosti i kemijskih svojstava tla utvrđene su za proteolitičku aktivnost šumskih tala. Enzimatska aktivnost šumskih tala bila je najveća na početku vegetacijskog razdoblja u uvjetima optimalne temperature i vlažnosti tla.

Ključne riječi

šumska progala; enzimi tla; kemijska svojstva tla; obična jela

Hrčak ID:

281738

URI

https://hrcak.srce.hr/281738

Datum izdavanja:

31.8.2022.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.324 *