Šumarski list, Vol. 146 No. 7-8, 2022.
Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.31298/sl.146.7-8.1
Enzimatska aktivnost šumskog tla u oštećenom šumskom ekosustavu obične jele s rebračom
Damir Ugarković
; Sveučilište u Zagrebu, Fakultet šumarstva i drvne tehnologije
Ivica Tikvić
; Sveučilište u Zagrebu, Fakultet šumarstva i drvne tehnologije
Ivana Grgurić
; Lički Osik
Ivan Perković
; Sveučilište u Zagrebu, Fakultet šumarstva i drvne tehnologije
Nataša Hulak
; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet
Vibor Roje
; Sveučilište u Zagrebu, Fakultet šumarstva i drvne tehnologije
Petar Šutalo
; Sveučilište u Zagrebu, Prirodoslovno-matematički fakultet'
Krešimir Popić
; Hrvatske šume d.o.o. Zagreb, Uprava šuma Podružnica Vinkovci, Šumarija Lipovac
Sažetak
Odumiranjem stabala mijenjaju se stanišne prilike u šumskom ekosustavu, uslijed čega dolazi do promjene mikroklime i mikrobiološke aktivnosti tla. Cilj ovoga istraživanja je utvrditi razlike u mikroklimi staništa te u enzimatskoj aktivnosti šumskog tla u trima šumskim progalama i trima šumskim sastojinama obične jele s rebračom (Blechno-Abietetum Ht. 1950). Od mikroklimatskih elemenata mjerene su temperatura zraka, temperatura tla, relativna vlažnost zraka i volumetrijska vlažnost tla. Za određivanje kemijskih svojstava tla te dehidrogenazne i proteolitičke aktivnosti tala prikupljeni su kompozitni uzorci tla s dubine od 0 do 10 cm. U šumskim progalama utvrđene su značajno više vrijednosti temperatura zraka i tla te značajno niže vrijednosti relativne vlažnosti zraka i volumetrijske vlažnosti tla nego u šumskoj sastojini. Provedenim istraživanjem nisu utvrđene značajne razlike u kemijskim svojstvima tala između šumskih progala i sastojina. Zbog nesignifikantnih promjena kemijskih karakteristika tla, nisu utvrđene značajne promjene u enzimatskoj aktivnosti tala u progalama u odnosu na šumske sastojine. Temperatura zraka i temperatura tla povezane su s dehidrogenaznom aktivnosti tala, dok su temperatura tla i volumetrijska vlažnost tla povezane s proteolitičkom aktivnosti tala u šumskim progalama. Kemijska su svojstva tla također imale značajan utjecaj na enzimatsku aktivnost, jer se povećanjem udjela organske tvari, dušika, humusa i ugljika u tlu povećava i enzimatska aktivnost šumskih tala. Najveće korelacije enzimatske aktivnosti i kemijskih svojstava tla utvrđene su za proteolitičku aktivnost šumskih tala. Enzimatska aktivnost šumskih tala bila je najveća na početku vegetacijskog razdoblja u uvjetima optimalne temperature i vlažnosti tla.
Ključne riječi
šumska progala; enzimi tla; kemijska svojstva tla; obična jela
Hrčak ID:
281738
URI
Datum izdavanja:
31.8.2022.
Posjeta: 1.324 *