Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Advent u tradicijskoj kulturi Splita i okolice

Ina Kedžo ; Filozofski fakultet Split


Puni tekst: hrvatski pdf 195 Kb

str. 5-23

preuzimanja: 236

citiraj


Sažetak

Advent ili došašće je vrijeme priprave za Božić. Sastoji se od četiri nedjelje koje simboliziraju četiri tisućljeća do Isusovog dolaska.
Prva nedjelja adventa je nedjelja koja je najbliža svetkovini sv. Andrije (30. studenog). Vjernici se u tom razdoblju duhovno i tjelesno pripremaju za doček Isusovog rođenja.
Značajniji spomendani u adventu su: sv. Barbara, sv. Nikola, Bezgrješno začeće, sv. Lucija, sv. Toma i, u folklornom smislu najbogatiji, Badnjak.
Sveta Barbara smatra se zaštitnicom od nagle smrti, od groma, od požara i od groznice te je zaštitnica: rudara i svih radnika koji obavljaju radove opasne po život, topnika i vojnika, a slavi se 4. prosinca. Spomendan svetog Nikole je 6. prosinca, jedan od djeci najdražih dana u godini. Osim što je zaštitnik mnogih gradova širom svijeta, smatra se i zaštitnikom djece, pomoraca, djevojaka, siromaha, studenata, putnika, zatvorenika, trgovaca, ribara i trgovaca. Na blagdan Bezgrješnog začeća, 8. prosinca, prisjećamo se važnosti Isusove majke, Blažene Djevice Marije, sačuvane od istočnog grijeha. Iako donosi siromašnije darove od svetog Nikole, 13. prosinca, spomendan svete Lucije, također je radostan dan za djecu. Sveta Lucija zaštitnica je slijepih, očiju i vida. Sveti Toma, jedan od Isusovih apostola slavi se 21. prosinca. Dan prije Božića je Badnjak, dan nade, iščekivanja i topline jer se uskoro rađa Isus.
Uz adventske blagdane vezuju se različita vjerovanja i običaji. Split i njegova okolica bogata su riznica sačuvanih običaja, bilo u izvornom ili ponešto moderniziranom obliku. Različita mjesta splitske okolice imaju svoje vlastite adventske običaje koji su u mnogočemu slični, a najviše u tome da ih karakterizira radost i nada zbog dolaska Spasitelja.

Ključne riječi

Advent; priprava; molitva; spomendani; okolica Splita

Hrčak ID:

283974

URI

https://hrcak.srce.hr/283974

Datum izdavanja:

14.9.2021.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 645 *