Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.31727/gzb.45.5.6
Utjecaj glutationa na kemijski sastav i kakvoću vina 'Pošip'
Ivana Vincek
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Ana Jeromel
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Ana-Marija Jagatić Korenika
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Puni tekst: hrvatski pdf 491 Kb
str. 58-64
preuzimanja: 252
citiraj
APA 6th Edition
Vincek, I., Jeromel, A. i Jagatić Korenika, A. (2022). Utjecaj glutationa na kemijski sastav i kakvoću vina 'Pošip'. Glasnik Zaštite Bilja, 45. (5.), 58-64. https://doi.org/10.31727/gzb.45.5.6
MLA 8th Edition
Vincek, Ivana, et al. "Utjecaj glutationa na kemijski sastav i kakvoću vina 'Pošip'." Glasnik Zaštite Bilja, vol. 45., br. 5., 2022, str. 58-64. https://doi.org/10.31727/gzb.45.5.6. Citirano 29.12.2024.
Chicago 17th Edition
Vincek, Ivana, Ana Jeromel i Ana-Marija Jagatić Korenika. "Utjecaj glutationa na kemijski sastav i kakvoću vina 'Pošip'." Glasnik Zaštite Bilja 45., br. 5. (2022): 58-64. https://doi.org/10.31727/gzb.45.5.6
Harvard
Vincek, I., Jeromel, A., i Jagatić Korenika, A. (2022). 'Utjecaj glutationa na kemijski sastav i kakvoću vina 'Pošip'', Glasnik Zaštite Bilja, 45.(5.), str. 58-64. https://doi.org/10.31727/gzb.45.5.6
Vancouver
Vincek I, Jeromel A, Jagatić Korenika A. Utjecaj glutationa na kemijski sastav i kakvoću vina 'Pošip'. Glasnik Zaštite Bilja [Internet]. 2022 [pristupljeno 29.12.2024.];45.(5.):58-64. https://doi.org/10.31727/gzb.45.5.6
IEEE
I. Vincek, A. Jeromel i A. Jagatić Korenika, "Utjecaj glutationa na kemijski sastav i kakvoću vina 'Pošip'", Glasnik Zaštite Bilja, vol.45., br. 5., str. 58-64, 2022. [Online]. https://doi.org/10.31727/gzb.45.5.6
Preuzmi JATS datoteku
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj glutationa na kemijski sastav i senzorna svojstva vina 'Pošip' pri čemu je njegova primjena provedena prije te tijekom primarne prerade grožđa. Uspoređivani su rezultati fizikalno kemijskog sastava vina , sadržaj otopljenog kisika i ukupnih fenola te parametara boje između kontrolnog uzorka te tretmana uz dodatak glutationa na svježe grožđe (GG) i mošt (GM). Tretman glutationom imao je najveći utjecaj na topljivost kisika te nijansu i intenzitet boje u tretmanu GM, dok je najviša koncentracija ukupnih fenola bila u tretmanu GG. Senzornim ocjenjivanjem vina ´Pošip´ različitih tretmana nisu utvrđene značajne razlike u mirisu, okusu i općem dojmu.
Ključne riječi
'Pošip'; glutation; kisik; boja vina; ukupni fenoli
Hrčak ID:
285339
URI
https://hrcak.srce.hr/285339
Datum izdavanja:
14.10.2022.
Podaci na drugim jezicima:
engleski
Posjeta: 888
*