Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.11608/sgnj.27.3.2

Protokoli bodovanja težine ozljede kao prediktori ishoda za politraumatizirane pacijente

Ademir Spahić orcid id orcid.org/0000-0001-5527-8278 ; Dom zdravlja Sarajevo, Vrazova 11, 71 000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Hadžan Konjo ; Studijski program “Zdravstvena njega”, Fakultet zdravstvenih studija, Univerzitet u Sarajevu, Stjepana Tomića 1, 71 000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina


Puni tekst: hrvatski pdf 191 Kb

str. 160-167

preuzimanja: 322

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 191 Kb

str. 160-167

preuzimanja: 88

citiraj


Sažetak

Uvod: Težina ozljede kod politrauma procjenjuje se na temelju ljestvica koje se koriste zbrojem bodova (numerički sustavi), činjenica ozljede kao i na temelju iskustva u procjeni težine ozljeda. Skraćena ljestvica ozljeda (eng. Abbreviated Injury Scale - AIS) rangira ozljede od 1 do 6, s tim da 1 označava lakše ozljede, a 6 maksimalno teške ozljede. Ljestvica nije dizajnirana za predviđanje preživljavanja i koristi se rezultatima koji se temelje na konsenzusu. Ocjena ozbiljnosti ozljede (eng. Injury Severity Score - ISS) dodjeljuje bodove ozljedama traumatiziranog pacijenta s višestrukim ozljedama cijelog tijela. Cilj je ovog rada odrediti prediktivne vrijednosti postojeće ljestvice ozljeda na ISS ljestvici.
Metode: Uzorak je obuhvatio 84 pacijenta oba spola i svih dobnih skupina koji su praćeni tijekom jedne godine. Ispitanici su imali višestruke, prodorne i nepenetrantne ozljede, a uključivali su i one čiji su vitalni parametri stabilizirani te je dijagnostika provedena prema protokolu u Klinici za intenzivnu njegu bez obzira na konačni ishod. Primijenjena je formula koja se koristi za pretvaranje AIS-a u ISS rezultat protokola gradacije.
Rezultati: Ispitanici su bili prosječno u dobi od 40 ± 17,6 godina, od kojih je većina bila muškaraca, a prometne su nesreće bile prevladavajući mehanizam ozljeđivanja. ISS se povećava s težinom ozljeda. Udio pacijenata s CCC bodom ≤ 14 imao je pozitivnu prediktivnu vrijednost različitu od ISS-a. Udio ispitanika s politraumom koji su imali CCC rezultat = 15 i ISS < 15 imao je negativnu prediktivnu vrijednost.
Zaključak: Utvrđeno je da postoji razlika u pouzdanosti između CCC-a i ISS sustava u određivanju stupnja ozbiljnosti stanja u bolesnika liječenih u Klinici za intenzivnu njegu.

Ključne riječi

politrauma; sustavi bodovanja traume; ISS; CCC

Hrčak ID:

286959

URI

https://hrcak.srce.hr/286959

Datum izdavanja:

12.12.2022.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 911 *