Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Kakva nam racionalizacija liječnikovog terapeutskog djelovanja treba? Ili: o "rođenom" liječniku

Živka Staničić ; Medicinski fakultet, Split


Puni tekst: hrvatski pdf 936 Kb

str. 45-57

preuzimanja: 563

citiraj


Sažetak

Od kada je prirodna znanost, posebno fizika, postavljena kao model mehaničke racionalnosti za sve znanosti, liječnici se na razne načine nastoje prispodobiti slici znanstvenika. U takvim konstelacijama, duboko se ukorijenio stav da sve veće poznanstvljenje/racionalizacija liječnikove djelatnosti predstavlja najplodnije tlo, i pruža najčvršće jamstvo za nastanak "pravih" liječnika. Rezultati brojnih istraživanja, međutim, pokazuju da se bolesnikova predodžba "pravog" liječnika (koja se sabire u kolokvijalnom, prirodnom izrazu "rođeni" liječnik), ne slaže s liječnikovom samo-definicijom kao znanstvenika.
Glavni razlozi sve većeg raskola između bolesnikove i liječnikove predodžbe "pravog" liječnika pronalaze se u društvenim, "strukturalno kontingentnim" procesima B ekspanziji racionalizacije koja je, u epidemijskom pohodu, zahvatila i područje liječnikovog djelovanja. U radu se ne dovodi u pitanje racionalizacija per se nego se ukazuje na negativne implikacije dogmatski sužene primjene racionalizacije (isključivo kao pragmatične i teoretske) u liječnikovom djelovanju. Rasprava se, dakle, ne svodi na jednostavnu dvojbu: "za" ili "protiv" racionalizacije već smjera na to kakva je racionalizacija liječnikovog djelovanja (uopće) moguća. Utemeljenje odgovora na ovo ključno pitanje nalazi se u proširivanju Habermasove teorije komunikativne akcije, osobenom obliku Weberove teorije racionalizacije. Takav teoretski okvir pruža priliku za ukazivanjem na nedjeljivost svih oblika racionalnosti u području liječnikovog djelovanja: "kognitivno-instrumentalne" te "komunikativne" racionalnosti. Argumentacijskim izvođenjima pokušava se dokazati kako je pojam "rođeni" liječnik dobra analitička strategija uz pomoć koje je moguće prebroditi dualističku tezu racionalizma (postavljene u obliku binarne antinomije): ili vrijednosti ili znanje.

Ključne riječi

genuini razgovor; liječnička autentična skrb; liječnička praksa; rođeni liječnik; samodefinicija liječnika; teorija komunikativne akcije; vrste racionalizacije

Hrčak ID:

29020

URI

https://hrcak.srce.hr/29020

Datum izdavanja:

15.3.2004.

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački

Posjeta: 1.354 *