Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Nazofaringealna kolonizacija i rezistencija Streptococcus pneumoniae, Moraxella catarrhalis i Haemophilus influenzae u djece predškolske dobi s uputnom dijagnozom akutni otitis media

Zdenka Trischler-Čeke ; Mikrobiološki laboratorij ZZJZ Vukovarsko-srijemske županije,Vukovar
Davor Bandić ; Odjel za pedijatriju Opće bolnice Vukovar, Vukovar
Marinela Planinić ; Specijalistička pedijatrijska ordinacija, Vukovar


Puni tekst: hrvatski doc 254 Kb

str. 65-70

preuzimanja: 1.195

citiraj

Puni tekst: engleski doc 254 Kb

preuzimanja: 596

citiraj


Sažetak

Nazofaringealna kolonizacija humanopatogenim bakterijama preduvjet je za razvoj akutnog otitisa media (AOM). Većina autora danas se slaže s mišljenjem da pozitivan bakteriološki nalaz iz obriska nazofarinksa (NF) ima klinički značaj. Ubrzani porast rezistencije ovih bakterija na antibiotike komplicira dosadašnju empirijsku terapiju ovih infekcija u mnogim zemljama.
Cilj ovog istraživanja bio je odrediti učestalost i rezistenciju pojedinih patogenih izolata iz obriska NF-a djece predškolske dobi s uputnom dijagnozom rhinopharyngitis acuta i AOM. Cilj istraživanja bio je i pokazati da dosadašnja preporučena empirijska terapija ovih infekcija amoksicilinom nije bakteriološki opravdana. Od ukupnog broja obrisaka NF-a (1229), 468 uzoraka bilo je bakteriološki pozitivno (38,08%). Od ukupnog broja pozitivnih nalaza u 40,60% izoliran je pneumokok, u 40,17% M. catarrhalis, u 15,17% H. influenzae, a u 4,06% izolirani su BHS-A, C ili G. Rezultati našeg istraživanja pokazuju da je najviša rezistencija najčešćeg izolata - pneumokoka bila na penicilin i amoksicilin ( 37,37%). Empirijska terapija određene infekcije određenim antibiotikom moguća je samo ako rezistencija najčešćeg uzročnika na taj antibiotik u određenoj populaciji ne prelazi 15%.
Zaključak ovog istraživanja je da u empirijskoj terapiji navedenih infekcija u našoj regiji više nije mjesto penicilinu ni amoksicilinu.

Ključne riječi

Hrčak ID:

29546

URI

https://hrcak.srce.hr/29546

Datum izdavanja:

8.8.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.845 *