Skoči na glavni sadržaj

Sažetak sa skupa

FUNKCIONALNI ISHOD DJECE LIJEČENE U JEDINICI INTENZIVNOG LIJEČENJA (JIL)

Marija Meštrović ; Klinika za dječje bolesti, KBC Split, Split, Hrvatska
Julije Meštrović ; Klinika za dječje bolesti, KBC Split, Split, Hrvatska
Branka Polić ; Klinika za dječje bolesti, KBC Split, Split, Hrvatska
Eugenija Marušić ; Klinika za dječje bolesti, KBC Split, Split, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski doc 32 Kb

str. 223-223

preuzimanja: 419

citiraj

Puni tekst: engleski doc 32 Kb

str. 224-224

preuzimanja: 267

citiraj


Sažetak

Uvod: Ishod bolesnika nakon liječenja ne određuje samo težina osnovne bolesti nego i njegovo stanje prije hopsitalizacije.
Cilj: Utvrditi ishod bolesnika liječenih u JIL-u, osobito djece s kroničnim bolestima.
Ispitanici i metode: Podatci su prikupljani prospektivno. Ishod je procijenjen uporabom ljestvice Pediatric Overall Performance Category (POPC) za 449-ero djece liječene u JIL-u, KBC Split. Procijenjeno je funkcionalno stanje prije hospitalizacije i na otpustu iz bolnice - u bolesnika s neurorazvojnim bolestima, s drugim kroničnim bolestima i bez kronične bolesti. POPC je ljestvica od šest stupnjeva, od zbroja 1 (normalan) do 6 (mrtav), u rasponu koji upućuje na sve veće stupnjeve funkcionalnog oštećenja. Svaki stupanj ljestvice je popraćen definicijama stanja koje su prikladne za dob. Procijenili smo bazalno funkcionalno stanje bolesnika (bPOPC) prije pojave osnovne bolesti, koja je neposredno uzrokovala hospitalizaciju, temeljem razgovora s roditeljima. Ocjena funkcije prije otpusta (dPOPC od engl. discharge functional score) odnosila se na bolesnikovo stanje prije otpusta iz JIL-a.
Rezultati: Funkcionalno stanje na otpustu bilo je značajno ovisno o funkcionalnom stanju prije hospitalizacije i o predviđenoj smrtnosti. Djeca s neurorazvojnim bolestima imala su značajno lošiju bazalnu ocjenu i značajno manje pogoršanje funkcionalnog morbiditeta pri otpustu u usporedbi s djecom bez kronične bolesti i onom s drugim kroničnim bolestima.
Zaključci: Ljestvica POPC je dokazala svoju primjenjivost u maloj jedinici intenzivnog liječenja i na heterogenoj populaciji bolesnika. Zato je treba uzeti u obzir za redovitu procjenu kakvoće rada u zdravstvu, jer je to jednostavno i pouzdano sredstvo. U suprotnosti s ostalim bolesnicima, funkcionalno stanje djece s neurorazvojnim bolestima značajno je obilježeno utjecajem komorbiditeta. Njihovo stanje prije hospitalizacije bilo je već lošije od stanja ostale djece i stoga se nije moglo značajno promijeniti pri otpustu.

Ključne riječi

Hrčak ID:

29668

URI

https://hrcak.srce.hr/29668

Datum izdavanja:

18.11.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.701 *