Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Prehrana osoba sa sindromom Down u Njemačkoj 2004.-2006. (Syndroma Down and nutrition - survey in Germany 2004-2006)

Matthias J. Gelb ; Down-Syndrom-Sprechstunde, Sozialpädiatrisches Zentrum, Olgahospital Stuttgart, Njemačka


Puni tekst: hrvatski PDF 283 Kb

preuzimanja: 60

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 283 Kb

preuzimanja: 50

citiraj


Sažetak

Ukupno je obrađeno 240 osoba (114muških /126 ženskih) sa sindromom Down, u dobi od 0­54 godine.
Prikupljeni su podaci o visini, težini, prehrambenom ponašanju, te fakultativno laboratorijski nalazi.
Analizirano je 240 potpuno ispunjenih izvještaja. Rezultati jasno pokazuju da se sa životnom dobi
povećava BMI, i da se većina osoba sa sindromom Down prije ili poslije u životu suočava s pretilošću.
Ispitanici s BMI >75.centile i većom imaju veći unos energije (+12%), posebno veći unos masti, osobito
životinjskih.
U analizi mikro elemenata u prehrani svih ispitanika bez obzira na težinu unos i vrijednosti, vitamini i
elementi u tragovima nisu dovoljne, a u skupini >75.centile unos i vrijednosti opadaju još više. Kod dijela
sudionika imali smo laboratorijske nalaze (n=73). Vrijednosti za jod, selen, HDL, vitamin A, vitamin E i
biotin su snižene, dio sudionika ima više razine LDL. U skupini sudionika s +>BMI zabilježene su još
nepovoljnije vrijednosti.

Ključne riječi

sindrom down, prehrana

Hrčak ID:

297509

URI

https://hrcak.srce.hr/297509

Datum izdavanja:

7.7.2009.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 380 *