Skoči na glavni sadržaj

Ostalo

Religija i hrana

Iva Alebić ; Vitaminoteka – konzalting u nutricionizmu, Zagreb
Darija Vranešić Bender ; Vitaminoteka – konzalting u nutricionizmu, Zagreb


Puni tekst: hrvatski PDF 85 Kb

preuzimanja: 519

citiraj


Sažetak

Način prehrane i izbor namirnica i pića mijenjao se kroz vijekove. Dva su osnovna čimbenika utjecala na način prehrane: dostupnost hrane i civilizacijski pristup načinu pripremanja jela. Ti su se čimbenici mijenjali tisućljećima i više ili manje razlikovali u raznim zemljama i podnebljima. Religija je u tom kontekstu odigrala vrlo važnu ulogu. Ponekad se čak i pripadnost određenoj religiji promatra kroz odnos prema hrani.  Utjecaj religije na prehranu provlači se od davnina sve do današnjeg doba, a uloga hrane u religiji temelji se na:  -  komunikaciji s Bogom (kroz riječi zahvale ili traženja blagoslova)  -  iskazivanju vjerovanja prihvaćanjem pravila vezanih uz prehranu  -  učvršćivanju vjere postom.Prehrambene restrikcije mogu se odnositi na:  -  hranu koja se smije i ne smije jesti  -  hranu koja se smije konzumirati u određeno doba dana ili godine  -  vrijeme dana u koje se smije jesti  -  način pripreme hrane  -  pravila kada, kako i koliko dugo postiti.  

Ključne riječi

Hrčak ID:

298467

URI

https://hrcak.srce.hr/298467

Datum izdavanja:

29.2.2016.

Posjeta: 855 *