Ostalo
Praktična iskustva Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije u implementaciji HACCP sustava
Đana Pahor
; Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije
Sažetak
Zakon o hrani, donesen u srpnju 2003. godine, rezultirao je izradom mnogih provedbenih pravilnika. Među onima koji su u tijeku izrade je Pravilnik o higijeni objekata i HACCP-u (eng. Hazard Analysis Critical Control Point - Analiza opasnosti i kontrola kritičnih kontrolnih točaka), kojemu je prvi rok primjene bio srpanj 2006. godine ali je u međuvremenu odgođen za 1. siječnja 2009. godine. S ciljem usklađivanja sa zahtjevima Europske unije - procesom poznatim kao harmonizacija, aktualno je praćenje novina na području europske legislative o zdravstvenoj ispravnosti hrane. Nova norma ISO 22000:2005 o sustavu upravljanja zdravstvenom ispravnošću hrane dodatno otvara pitanja na temu obveznika provedbe svih akata. Stoga su predmet HACCP-a i predmet norme ISO 22000:2005 u svakodnevnoj praksi do danas na «tržištu » konzultantskih usluga. Nejasnoće i dvojbe od strane obveznika provedbe te različito tumačenje obveze od strane ponuđača konzultantskih usluga, rezultirali su situacijom na terenu koja je istovjetna «porođajnim mukama » u reformi DDD-a prigodom razdvajanja izvođenja i stručnog nadzora.
Ključne riječi
Hrčak ID:
298525
URI
Datum izdavanja:
29.2.2016.
Posjeta: 245 *